Događaj

 

12. MAČKOV DAN MLADOG PORTUGIZERA

Novi Sad /Irig, 19. novembar 2019.

  • 12. Mačkov Dan mladog portugizera, ili kako se još naziva – Vinska nova godina, održaće se u petak, 22. novembra od 17 časova, u Vinskoj ulici u Irigu. Organizovan besplatan prevoz do Iriga.

Povodom jedine manifestacije u Srbiji, koja je posvećena mladom vinu, a čiji je organizator vinarija Mačkov podrum, danas je održana konferencija za medije u prostorijama Turističke organizacije Novog Sada.

Tom prilikomje Tihana Putin, ispred Turističke organizacije Novog Sada, napomenula da se samo u Novom Sadu godišnje održi preko 200 manifestacija i da iako je ovaj događaj preseljen u Irig, i dalje je značajan za turističku ponudu grada, ne samo za one koji u njemu žive već i za one koji posete Novi Sad i imaju mogućnost da posete i Irig i obogate svoj boravak.

Đurđica Jojić, Tihana Putin, Fedor Pušić i Sava Jojić

Direktor Agencije za ruralni razvoj opštine Irig, Fedor Pušić, je istakao da se Irig opredelio za dva pravca razvoja: turizam i poljoprivredu.

Mi smo vrlo rado odlučili da podržimo ovu manifestaciju, jer se uklapa u našu strategiju razvoja i upotpunjuje sadržaj koji Irig ima ne samo kad je u pitanju vinski turizam, već i banjski i izletnički turizam. Takođe želimo da sprečimo odliv stanovništva podržavajući ruralni razvoj, što u ovom slučaju činimo uključivanjem proizvođača iz Iriga i okoline u manifestaciju, koji će takođe predstaviti svoju ponudu i promovisati se.“

Osnivač vinarije Mačkov podrum Sava Jojić je podsetio da se manifestacija punih deset godina održavala u Novom Sadu:

Počeli smo u Novom Sadu, građani Novog Sada su nas najviše podržali. Osetili smo da je trenutak da se preselimo u maticu, tamo gde vino nastaje, ali i dalje želimo da pozovemo sve Novosađane da nastave tradiciju uživanja u mladom vinu.

Kad sam sadio vinograde, želeo sam da napravim svojevrsni omaž mom detinjstvu u vinogradu. Odlučio sam se za portugizer, autohtonu sortu, koju smo zvali „svatovac“ i za traminac, koji je odomaćena sorta i koji smo zvali „mirisavka“. Želeli smo da po uzoru na to kako se svuda u svetu proslavlja Vinska nova godina, sa našim sugrađanima podelimo radost dolaska prvog vina, tako je nastala ova manifestacija.“

Menadžer događaja, Đurđica Jojić, je kazala da je program manifestacije šarolik:

Spojili smo naizgled nespojivo, od operskih arija do folklora i tamburaša, no osnovna ideja je da okupimo sve one koji inspiraciju pronalaze u ljubavi prema vinu i ljubavi prema zavičaju i Fruškoj gori i Sremu. Novi vitez mladog portugizera, Aleksandar Dunić, poznat pozorišni i televizijski glumac, će položiti svečanu zakletvu, potom ćemo proglasiti pobednike na konkursu za najlepšu pesmu o vinu koji organizujemo već 10 godina sa Srpskom čitaonicom u Irigu, a proglasićemo i Miss portugizera, koju biramo u saradnji sa Miss Tourism World Serbia. Imaćemo i nagradnu igru i poklone iznenađenja za posetioce, a svi koji ne žele da rizikuju i da voze do Iriga, mogu se prijaviti jednoj od tri agencije koje dovode besplatno goste na ovu manifestaciju, čije detalje mogu pogledati na www.mackovpodrum.co.rs.“