Događaj – NS SEME

 

REKORDAN BROJ UČESNIKA NA ZLATIBORSKOM SAVETOVANJU

Zlatibor, 29. januar 2018.

Izvor: RTV, Đorđe Simović

Nakon prošlogodišnjeg uspeha i proglašenja za instituciju od nacionalnog značaja, Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu beleži novi trijumf. Ovogodišnje 53. savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije najmasovnije je u istoriji.

 Naime, prema rečima stručnjaka te kuće Radivoja Jevtića, ovogodišnjem skupu agronomske nauke i struke prisustvuje 1.397 posetilaca što je za oko pedesetak više nego pre 33 godine u Kuparima. Rezultat vredan pažnje s obzirom na veličinu ondašnje države.

Otvarajući skup, sekretar u Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović rekao je da se Institut za ratarstvo i povrtarstvo već 80 godina razvija i raste i prenosi nova naučna otkrića u praksu.

"Institut je bitan za uspostavljanje bilateralnih odnosa, kao i projekata prekogranične saradnje. Sa tri projekta učestvuje u najznačajnijem naučnom povezivanju u Evropi – Horajzon 2020."

On je najavio i novi model institucionalnog finansiranja iz Fonda za nauku ove, kao i ostalih naših naučnoistraživačkih kuća.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević rekao je da je u četiri dana Zlatibor centralno mesto okupljanja agronomske nauke i prakse i ukazao na značaj koji Institut za ratarstvo i povrtarstvo ima.

"Institut ide u korak sa najznačajnijim svetskim multinacionalnim kompanijama. Zato je prava prilika da još jednom naglasim važnost upotrebe deklarisanog semena za uspešnu ratarsku proizvodnju". On je dodao da će poljoprivrednici u Vojvodini ove godine dobiti najveće subvencije do sada, u iznosu od milijardu 200 miliona dinara.

Predsednik Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Bogdan Kuzmanović uporedio je uspehe Novaka Đokovića i Instituta.

 "Novak Đoković dolazi iz male zemlje kao što je Srbija i svetski je šampion. Tako i naš Institut za ratarstvo i povrtarstvo ide u korak sa svetskim multinacionalnim kompanijama. Onoliko koliko one dnevno potroše za istraživanja, mi utrošimo za dve godine rada. To je dokaz naše kreativnosti".

Te navode je potkrepila i direktorka Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Svetlana Balešević Tubić, rekavši da je na Institutu stvoreno 1.250 sorti i hibrida ratarskih useva, kao i povrća, a da je njih 1.100 priznato u svetu.

Na 53. savetovanju agronoma na Zlatiboru dominantne teme su posvećene savremenom pristupu u oplemenjivanju biljaka, osnovama precizne poljoprivrede, unapređenju proizvodnje povrća, mogućnostima za izvoz pšenice u Egipat i otpornosti korova na herbicide.

Uporedo sa Savetovanjem agronoma na Zlatiboru održava se i 45. simpozijum o poljoprivrednoj tehnici na kome se govori o novitetima u oblasti poljoprivredne mehanizacije.