Događaj u Sremu

 

ODRŽAN PRVI SAJAM VINOGRADARSTVA I VOĆARSTVA „VIVO - IRIG”

Irig, 15. april 2019.

Kolebljivo vreme nije sprečilo da VIVO – Sajam vinogradarstva i voćarstva okupi više od stotinu izlagača i preko hiljadu posetilaca.

Na Sajmu je realizovano i više stručnih i ekonomskih tema: Zaštita voća i uticaj na pčelinja društva (učesnici:prof. dr Nada Plavša, Poljoprivredni fakultet Novi Sad, Nikola Bošković, predsednik Udruženja pčelara iz Iriga; moderator:Jeremija Trifunović, pčelar iz Sviloša); Vinski turizam – kako dalje? (učesnici:prof. dr Drago Cvijanović, dr Gordana Radović, direktor Dnevnik – PoljoprivrednikAD Novi Sad; Jasmina Beljan Iskrin MS-c preduzetništva u turizmu, samostalni konsultant; Slobodan Spasovski, sekretar Udruženja vinara i vinogradara Srem - Fruška gora, Milena Jocić, dipl. menadžer u turizmu i profesor geografije master, turistički inspektor; moderator: mr Đurđica Jojić Novaković, izvršni direktor Vinarije Mačkov podrum); Uticaj klimatskih promena na voćarsku proizvodnju (prof. dr Zoran Keserović, Poljoprivredni fakultet Novi Sad); Problemi berbe i čuvanja plodova jabuke na Fruškoj gori (dr Nenad Magazin, Poljoprivredni fakultet Novi Sad) i Tržište jabuke i kvalitet (učesnici: prof. dr Zoran Keserović Poljoprivredni fakultet Novi Sad i Todor Panić, voćar iz Iriga; moderator: Čedomir Keco, novinar)

Sajam je svečano otvorio Saša Stevanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dok su se prisutnima obratili i predsednik Opštine Irig Stevan Kazimirović, direktor Agencije za ruralni razvoj Irig, Fedor Pušić, kao i prof.dr.Zoran Keserović, predsednik Programskog saveta Sajma „VIVO Irig“,

- Imamo kapacitete, zemlju, kvalitetne ljude, sposobne i vredne domaćine koje mogu svašta proizvesti - rekao je Saša Stevanović, uveren u perspektivu voćarsko-vinogradarskog Iriga, ali i cele zemlje.

Podrška Vlade Vojvodine, Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ima realan značaj za razvoj ovog sektora. Otvarajući ovu sajamsku manifestaciju, dr Saša Stevanović je saopštio da je pre nekoliko dana Pokrajinska vlada opredelila 190 miliona dinara za voćarsku proizvodnju, za podizanje novih zasada i voćnjaka. Podsetio je da je 2017. za vinarstvo opredeljeno 15 miliona dinara, godinu dana kasnije sredstva su duplirana, a ove godine iznose 50 miliona dinara. Za pčelarstvo, takođe prisutno na Sajmu, pre tri godine opredeljeno je pet, ove 25 miliona dinara.
Direktor Agencije za ruralni razvoj opštine Irig Fedor Pušić je obraćajući se prisutnima istakao da je Irig zaslužio jednu ovakvu manifestaciju.

  • Drago mi je da je Sajam u svom prvom izdanju okupio preko 100 izlagača, koji su prepoznali da je ovo mesto gde mogu da izlažu svoje proizvode, ostvare poslovne i lične kontakte, prikupe neophodna znanja o savremenoj proizvodnji, trendovima, da se informišu o iskustvima drugih proizvođača, a obaveza Agencije prema vinogradarima, voćarima, prema precima i budućim pokolenjima je, između ostalog, da ovoj manifestaciji obezbedi kontinutitet – rekao je Fedor Pušić.

Programski savet Sajma, sastavljen od istaknutih profesora, uglednih proizvođača voća, vina, rakija,  a na čelu sa prof. dr Zoranom Keserovićem, je sačinio aktuelan tematski deo Sajma, odakle, kako kažu,  žele poslati poruku da Vlada Srbije, na svim nivoima, značajno ulaže u ovu granu proizvodnje i da se očekuje nova podrška, ali i da gazdinstva moraju odgovorno ulaziti u ovo poslovanje.

  • Meni je zadovoljstvo što je Opština Irig zajedno sa Agencijom za ruralni razvoj prepoznala značaj voćarstva i vinogradarstva na Fruškoj gori. Fruška gora i Irig su zaslužili da se jedna ovakva specijalizovana manifestacija, namenjena proizvođačima voća i vinove loze održi baš ovde. Fruška gora je postala prepoznatljiva ne samo u ovom regionu, nego i u Evropi po uvođenju savremenih tehnologija, ali, takođe, i po jedinstvenom modelu da se intenziviranjem voćarske proizvodnje pokrene i razvoj pojedinih regija. Sa ekonomskim razvojem doprineli smo u rešavanju socijalnih i egzistencionalnih pitanja. Kako bi nam tek cela Srbija izgledala da imamo više ovako savermenih zasada i ovakvo uređenih prostora? Sigurno bi nam i pejzaži bili lepši - rekao je, između ostalog, dr Zoran Keserović, istakavši važnost podrške države za tehnologije koje su prilagođene klimatskim promenama, jer samo ona zemlja koja razume da tehnologiju mora prilagoditi klimatskim promenama može biti konkurentna u poljoprivrednoj proizvodnji.  
  •           

Pozdravljajući  izlagače i goste predsednik opštine Irig Stevan Kazimirović  je rekao da je ovaj grad odavno nazvan prestonicom vina.

  • Imamo divna vina, a od voća rakije, ali tu nećemo stati. Potrebni su nam kapaciteti prerade i čuvanja. Kažu statističari da smo po obimu vinograda među najvećim reonima u Srbiji i da imamo najsavremenije voćnjake i najveće. Neka tako i bude, ali mi ni tu nećemo stati. Imamo prostora za nove vinograde i voćnjake, a želja nam je da oni u budućnosti nikada ne ostanu bez vode. Nudimo uslove za preradu voća, podizanje rasadnika i da konačno prestanemo sa uvozom sadnog materijala. Realno je očekivati da uskoro voćnjake proširimo sa 1.250 hektara na 1.500 hektara, gde će nova gazdinstva ući u ovaj posao. Jabuke će imati primat, ali ne više vrsta koja nema kupca. Razlika površine od breskve i kruške do jabuke smanjiće se na svega 50 hektara. Počeli smo podizati i nove zasade šljiva i tu ćemo koristiti iskustva od naših prijatelja iz Osečine, koji su ovde sa nama. Valja mudro proučiti šta je sve nekada šljiva značila za Srbiju i koliko je porodica othranila i šta sve možemo danas dobiti od ove voćke. U svetu su podignuti standardi za kvalitet voća – kupci sve više biraju robu i mi se za to možemo i moramo valjano organizovati. Idemo sada korak po korak. Naredni korak je osnivanje zadruge ili proizvodnih grupa, sa ciljem da gde god je moguće  imamo poznatog kupca. Nismo toliko bogati da bismo više proizvodili napamet i tragali za kupcem. Naučili smo da su kvalitet i vrsta robe – presudni. Ovaj sajam je i prilika za učenje i novi iskorak  – rekao je Stevan Kazimirović, zahvaljujući se svima koji su dali doprinos ovom sajmu.
  •     

Organizatori prvog vinogradarsko-voćarskog sajma VIVO dodelili su priznanja za inovaciju korisnu za dobru poljoprivrednu praksu. Dobitnci su:  RTI, Novi Sad – za traktor sa potpuno hermetizovanom kabinom sa karbonskim filterom;  Hemcof, Futog – za mašinu za uništavanje korova vrelom vodom,  Ecker doo, Novi Sad – za jastreba na vetar – SCARYBIRD i  Milurović komerc, Ugrinovci – za inovaciju u uređenju štanda i izboru izloženih mašina.

Pored edukativnih i stručnih panela, posetioci Sajma su imali priliku i da vide  izložbu voća, prodaju vina, rakije, sadnog materijala, izložbu mehanizacije i opreme za voćarstvo, vinogradarstvo i pčelarstvo, kao i da se druže i razmene iskustva.

Irig je zahvaljujući ovom Sajmu vinogradarstva i voćarstva, kao jedan od najvećih voćarsko-vinogradarskih regiona Vojvodine, pa i Srbije, upisan u sajamsku kartu Srbije. Organizatori Sajma „VIVO Irig“ su Agencija za ruralni razvoj Irig, Opština Irig i Udruženje „Agroprofit“ iz Novog Sada, uz podršku profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i pokroviteljstva Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.