DOMAĆINI SRBIJE: PORODICA PANTELIĆ VEKOVIMA GAJI VOĆE, JABUKE ĆE HRANITI I NJIHOVE UNUKE

 

Topola, 6. novembar 2019.

Izvor: Večernje novosti

  • Sa još pet domaćina osnovali zadrugu "Oplenački raj 2019. Blaznava"

Već tri veka na imanju Pantelića u Blaznavi kod Topole uzgaja se voće. Zoran (57) i njegov sin Vladimir (30) šesta su i sedma generacija voćara čije su plantaže jabuka na obroncima Rudničkih planina, ponos čitavog kraja. A da bi i unuke zadržao na selu i u poljoprivredi, Zoran je odnedavno sa još pet domaćina osnovao zemljoradničku zadrugu "Oplenački raj 2019".

Konačno je, posle toliko decenija, slažu se poljoprivrednici uglas, ponovo pokrenuta priča o zadrugarstvu, zahvaljujući akciji ministra za regionalni razvoj Milana Krkobabića.

U zadrugarstvu su Pantelići i njegovi "saborci", voćari, videli šansu za ozbiljniju proizvodnju, izlazak na svetsko i domaće tržište sa boljim kvalitetom i količinom.

Pod voćem Pantelići imaju 14 hektara. Sedam su plantaže jabuka, a čak 90 odsto je pokriveno protivgradnom mrežom i sistemom za navodnjavanje "kap po kap". Druga polovina su višnje, šljive i breskve. Naslednik Vladimir kao vrlo mlad uhvatio se ukoštac sa oranicama, a za manje od decenije uspeo da proizvodnju jabuka i više nego udvostruči!

- Uvek ima posla i muke na selu, ali rada se ne bojimo - kaže nam Vladimir. - Roditelji su mi preneli ljubav prema ovom kraju i njivi. Nekoliko godina u Grčkoj sam otkupljivao voće. Sve što sam naučio i zaradio uložio sam u porodični posao da svojoj deci ostavim dobru osnovu.

Uključeni su svi članovi domaćinstva, roditelji Zoran i Radica, Vladimir, a supruga Ivana (26) trenutno ima obaveze oko mališana Miljane (2) i jednogodišnjeg Vasilija.

- Berba jabuka je počela početkom avgusta - priča Zoran. - Do sada smo obrali oko 200 tona. Za izvoz je otišlo 40 tona najkvalitetnijih plodova. Zlatni delišes i greni smit najviše traže Rusi. Najveća količina, međutim, ode kao industrijska jabuka po ceni od šest do osam dinara, a proizvodnja nas košta 16 do 18 dinara.

Preživeli su Pantelići, tri zle godine - dva mraza i jedan grad, koji su ih debelo koštali. Po proceni Opštine Topola pet i po miliona dinara.

- Tokom novembra sledi nam jesenje prskanje i đubrenje, od decembra do februara je zimsko orezivanje. U martu ,pripremno prskanje, a od 15. juna kreće berba - prvo višnje, koju imamo na dva i po hektara, pa breskve koju smo zasadili na 1,4 hektara. Onda je šljiva koje bude oko 30 tona godišnje i na kraju stiže jabuka.

LAKŠE DO HLADNjAČE

Zbog odluke da mogu da se izvoze samo količine od 500 tona, naterala je mnoge od nas manjih proizvođača da prodajemo hladnjačarima - kaže Zoran. - Greni smit smo im dali po 50 dinara a oni su je prodavali za 100 Rusima. Zato smatramo da će nam to što smo deo Zadružnog saveza Šumadije, Pomoravlja i Jagodine, omogućiti da nastupimo sa količinom i da pre svega pokušamo da podignemo povoljniji kredit za kupovinu placa i gradnju svoje hladnjače.