Dr Vuk Radojević otvorio 26. „Pudarske dane“ u Irigu

 

IRIG POSTAJE PRESTONICA VINA

Irig, 14. septembar 2018.

Izvor: Biro za odnose sa javnošću Pokrajinske vlade/AgroServis plus

Sredinom septembra u Irigu se, već četvrt veka, tradicionalno održavaju „Pudarski dani“, privredno- turistička manifestacija posvećena pudaru – čuvaru vinograda, vinu i grožđu i razvoju vinogradarstva.

Ovogodišnje, 26. po redu „Pudarske dane“, je na iriškom Ribarskom trgu otvorio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević.

Izrazivši zadovoljstvo zbog učešća na ovoj manifestaciji u Irigu, gde postoji duga tradicija gajenja vinove loze i proizvodnje vina, Radojević je ukazao  načinjenicu da je Pokrajinska vlada od 2016. godine po prvi put prepoznala potrebu subvencionisanja vinogradara i vinara.

Dr Radojević je podsetio na to da je uprethodnom periodu ova pomoć  izostala, a s obzirom na činjenicu da su vinogradrstvo i vinarstvo  sve značajniji u Vojvodini, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je od prošle godine, po prvi put, podržao vinogradare kroz subvencije   za podizanje novih zasada vinove loze.

“Međutim, ono što je takođe bitno prepoznali smo vinarije i njihovu potrebu za novom opremom za preradu grožđa u vina.Za prošlu i ovu godinu zajednički smo uložili oko milion evra u najnoviju i najsavremeniju opremu za proizvodnju vina, kako bi naši vinari bili konkurentniji i njihova proizvodnja efikasnija, a time i konkurentnija na domaćem i stranom tržištu“, rekao je Radojević u Irigu.

Dr Vuk Radojević sa domaćinima

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu je ukazao u Sremu da se čvrsto opredeljenje Pokrajinske vlade ogleda i u tome što je izdvojeno 17 miliona dinara za kupovinu najsavremenijeg vinskog analizatora, uređaja za analizu važnih parametara vina, koji je smešten na oglednom dobru Instituta za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, i stoji na raspolaganju svim vinarijama sa teritorije Vojvodine. Radojević je pozvao sve vinare da iskoriste ove mogućnosti, jer ovaj uređaj doprinosi poboljšanju kvaliteta vina i čini proizvodnju jeftinijom.

Resorni sekretar je istakao da ovu priliku posebno treba iskoristiti u Irigu gde prema podacima ima preko 250 hektara vinograda, gde je sedam registrovanih vinarija i mnogo malih poizvođača vina kojima, kako je resorni sekretar rekao Pokrajinska vlada želi upravo kroz pomenute subvencije da pruži pomoć u kupovini opreme neophodne da se registruju, i da svoje vino zatim plasiraju na tržištu.

Radojević je svoje obraćanje završio konstatacijom da Pudarski dani u Irigu zaslužuju punu podršku, jer na najbolji način neguju tradiciju, kulturu običaje Iriga i celog ovog kraja.

Radojević je posebno pohvalio Društvo Irižana, kao i lokalnu samoupravu za organizaciju ove, po mnogo čemu jedinstvene manifestacije, koja je dospela  i na nacionalnu turističku mapu manifestacija, što predstavlja značajan uspeh kako  za Irig, tako i za čitav Srem i Srbiju.

Manifestacija Pudarski dani će za vreme trajanja, uz bogat kulturno –umetnički i zabavni program, biti propraćena raznovrsnim zanimljivim dešavanjima kao što su:Fruškogorski sajam vina,izbor gospodara Pudarskih dana, dečija pijaca, te proglašenje pobednika za najbolji vinski podrum, najbolji vinograd, najteži grozd i najbolje vino i rakiju. 

  • Irig ima sve uslove da se ubrzano razvija u vinogradarski i vinarski centar. Nosioci ovog razvoja su gazdinstva, obnovljeni podrumi i naša srednja specijalizovana škola, koja dobija sve širi značaj – kaže za „AgroServis plus” Stevan Kazimirović, predsednik opštine. – Podršku koju imamo  od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, sasvim je izvesno, ćemo opravdati.

Iriški podrum nekada je bio  poznat po proizvodnji vina od sorte župljanke i ovo vino se, uglavnom, prodavalo u drugim regionima. U reonu zvanom „Kasarna” ove sorte više nema, pa se teško može reći koje je vino iz ovog vinskog kraja osvojilo tržište. Vinogradari iz Iriga sve više pominju stare sorte kao šansu za prepoznavanje, ali se ovakvi zasadi retko podižu.