ЕВРОПА ПРИЗНАЛА ДА ВИШЕ НЕМА КОНТРОЛУ НАД ПОСКУПЉЕЊИМА ХРАНЕ

 

Београд, 01.02.2023.

Политика

  • Европска комисија је урадила све што је било у њеној моћи да повећа снабдевање храном. Желели смо да отклонимо све препреке које стоје на путу повећања производње намирница, а које могу да утичу на потенцијално повећање цена. Не знам шта више можемо да учинимо, изјавио је на недавном заседању Европског парламента Јануш Војчеховски, европски комесар за пољопривреду.

Другим речима, ЕК више нема нових могућности да се бори против раста цена хране и трошкова производње, а Војчеховски наводи да је једини начин да се ЕУ ухвати укоштац са овим проблемом подизање буџета за субвенције пољопривреди.

Мада су светске цене хране, после две године, почеле да се стабилизују, оне и даље остају превисоке због поскупљења енергената, ђубрива, хране за животиње и хемијских препарата за заштиту биља.

Неки од чланова Европског парламента упозорили су да раст цена највише погађа породице из рањивих група, преноси „Евроактив”.

– Знамо да ове породице трпе велики удар. Питамо се шта би још ЕК могла да учини, не само да би подржала фармере већ и да би помогла најрањивијим породицама у ЕУ – рекла је Изабел Карваље, чланица ЕП из редова социјалиста.

– Предложили смо све што смо могли да предложимо у оквиру својих компетенција. Није улога комисије да земљама чланицама даје сугестије како да се изборе са инфлацијом – одговорио је на то комесар за пољопривреду.

Комесар је предложио подизање буџета за Заједничку пољопривредну политику (ЦАП) у наредном финансијском периоду, односно од 2028. до 2034. године. Ова одлука изазвана је чињеницом да инфлација девалвира постојећи буџет, а приходи пољопривреде нису подигнути на ниво који би компензовао инфлацију.

Раст трошкова примарне пољопривредне производње, због огромног раста цена ђубрива, пшенице, кукуруза и друге хране за стоку утицале су на висок раст трошкова производње прерађивача, како у Европи тако и у Србији.

Уз цене енергената, поскупљење намирница имало је велики утицај на раст инфлације. Према последњим подацима Републичког завода за статистику, за новембар прошле године, произвођачке цене пољопривредних производа у Србији, у односу на исти месец 2021. повећане су за 33,6 одсто. Највећи утицај на раст цена забележен је у групама: жита (33,5%), стока и живина (33,7%) и сточни производи (80%).---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---