Европски прасићи напуниће српске оборе

 

ДРЖАВА НАМЕРАВА ДА ОБНОВИ ДЕСЕТКОВАН СТОЧНИ ФОНД

Београд, 23.01.2023.

Новости

  • СРБИЈА је широм отворила врата за увоз прасића из иностранства. Одлука Владе да укине царину на увоз товних прасади до 50 килограма, требало би да омогући обнову сточног фонда, који је последњих десет година готово уништен. Држава је укинула и прелевман од 8,7 динара по килограму за тов прасади и говеда.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић сматра да ће тиме помоћи домаћим произвођачима да обнове сточни фонд Србије. Према неких проценама и анализама које су радили Републички завод за статистику, Привредна комора Србије и ресорно министарство, нама недостаје око милион прасади да попунимо капацитет фарми.

- Стратешки циљ Министарства пољопривреде и целе државе у овој години је повећање сточног фонда, при чему ће акценат бити усмерен на свињогојство и говедарство - казала је Танасковићева.

НАЈВИШЕ ИЗ ДАНСКЕ И НЕМАЧКЕ

НАША земља највише увози прасад из Данске и Немачке. Прошле године, како нам је рекао Ненад Будимовић, увезли смо 300.333 грла прасади.

- Највећи утицај на увоз имаће цена, која је много виша него претпрошле године - казао је Будимовић. - У просеку је око 67,5 евра по комаду. У децембру 2021. цена је била 54 евра.

И док држава покушава овом мером да занови тов свиња, поједини пољопривредни произвођачи сматрају да то није најбоље решење, јер би могло додатно да уруши домаће сточаре. Нарочито што је узгој прасади код нас нешто скупљи због више цене хране. У Србији је забрањена употреба хране за стоку која садржи генетску модификацију, што је у свету, али и у многим земљама ЕУ - дозвољено. Самим тим је и храна за животиње јефтинија.

- Пољопривредни произвођачи су консултовани, као и поједина удружења и зато је и донета одлука да се омогући увоз само прасади која ће овде ући у тов - рекао нам је Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство Привредне коморе Србије. - Тако ће да се користи наша храна за животиње, да се обезбеди одређена количина свињског меса, како се оно не би увозило. Свиње се не увозе, само прасићи за тов. Паралелно са овим увозом, треба радити и на повећању капацитета и производње прасади. Постоје две врсте узгајивача, они који држе за тов и они који имају само прасад. Треба јачати и генетски потенцијал, док се не успостави равнотежа. Да не увозимо месо, јер је боље да користимо нашу храну и радну снагу. ---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---