FARMERI MENJAJU MLEKARE

Beograd, 11. avgust 2010.

Proizvođači mleka i mlekare u Srbiji u pregovorima koji se vode o otkupnoj ceni su daleko od dogovora, a sve zapravo može da se promeni za trenutak u korist farmera. Kako saznaje „AgroServis“, sve mlekare imaju pripremljene nove cene prema farmerima, što i oni znaju, ali se ne znaju svi detalji obračuna. Jer, farmeri hoće da znaju šta se i koliko umanjuje od najveće cene – u nekim kalkulacijama mlekara to je 32 ili 33 dinara.
Zapravo, farmeri se plaše da će mlekare bez nezavisne laboratorije umanjiti, u svom interesu, osnovnu cenu mleka i ponovo doći na staru – u proseku oko 25 dinara, što proizvođačima ne odgovara.
Ključni momenat u promeni cene biće saznanje za pojedine mlekare da ih ne poštuju farmeri, u čemu najviše može da izgubi „Imlek“ koji bez PKB Korporacije može ostvariti simboličnu proizvodnju, a najavljeni odlazak farmera sa 50.000 litara mleka dnevno njegove mlekare i neće uzdrmati.
Među farmerima vlada mišljenje da će velike količine mleka dobiti one mlekare koje u merenju kvaliteta uvaže samo zdravo mleko, mast i proteine i ako ponude najmanje 32 dinara za litru.
Farmeri i dalje smatraju da su mlekare svojom politikom otkupnih cena upropastile mlečno govedarstvo u Srbiji i da za sadašnje prilike na tržištu mleka nije kriva država i njeno resorno ministarstvo koje je jedinu grešku, kako kažu, načinilo što je dozvolilo uvoz svežeg mleka.
(AgroServis)