nedelja, april 14Agro servis

FERERO NIJE PRIJAVIO KUPOVINU ZEMLjE

 

Aleksa Šantić, 7. septembar 2015.

Izvor: Politika

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije ispituje koncentraciju koja je nastala kada je firma „Agriser”, u vlasništvu italijanskog „Ferera”, preuzela poljoprivredno preduzeće „Aleksa Šantić”. Proizvođač „nutele”, „kindera”, „rafaela” i „ferero roše” čokoladica bio je, po svemu sudeći, dužan da prijavi koncentraciju, što očigledno nije učinio.

Komisija je u četvrtak saopštila da po službenoj dužnosti pokreće postupak ispitivanja te koncentracije koja je sprovedena iako nije odobrena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije.

Koncentracije učesnika na tržištu jesu dozvoljene, a na komisiji je da utvrdi da li je „Agriser” narušio, ograničio i sprečio konkurenciju na tržištu Srbije.

Utvrđeno je da je vlasnik „Agrisera”, kompanija „Ferero trejding” u Luksemburgu, u obračunskoj godini koja prethodi godini sprovođenja koncentracije koja se isputuje (2014), na svetskom i tržištu Srbije ostvario ukupne prihode koji, prema Zakonu o zaštiti konkurencije, nadmašuju propisane uslove za postojanje obaveze prijave koncentracije. Jer je „Ferero” na svetskom tržištu, u 2014. godini prodajom proizvoda preko distributera ostvario prihod veći od 100, a na tržištu Srbije prihod veći od 10 miliona evra.

Ova kompanija je preko svoje kćerke firme kupila u aprilu ove godine deo imovine poljoprivrednog preduzeća „Aleksa Šantić” za 7,95 miliona evra. Ljubomir Šubara, direktor Agencije za privatizaciju, kaže da je prijava koncentracije obaveza kupca i da Agencija na to nema uticaj. i u Komisiji potvrđuju da ne postoji propust ove Agencije.

Sa predstavnicima „Agrisera” nismo uspeli da stupimo u kontakt, ali kako nezvanično saznajemo koncentraciju nisu prijavili zato što nisu bili dobro upoznati sa našim propisima i spremni su da plate kaznu, ukoliko ona bude izrečena.

Ukoliko se ispostavi da su bili obavezni da prijave koncentraciju u Komisiji kažu da im sleduje plaćanje novčane kazne ili „im se može naložiti i razvrgavanje nastale strukture, odnosno dekoncentracija”.

„Ferero” je inače preko svoje kompanije „Agriser” u Beogradu kupio poljoprivredno zemljište površine 700 hektara sa pratećim objektima. Ta kompanija je jedina učestvovala na licitaciji za imovinu preduzeća iz mesta „Aleksa Šantić”, kod Sombora, i zemljište je prodato po početnoj ceni.

Iz podataka koji su dostupni na sajtu Agencije za privredne registre vidi se da je stopostotni vlasnik „Agrisera” registrovan u Luksemburgu, a da su trojica direktora Italijani. Firma je u Srbiji osnovana u decembru 2013. Inače, kako se nezvanično može čuti „Ferero” je zakupljivao deo zemljišta „Alekse Šantića” na kome uzgaja lešnik.

„Agriser” je ponudio da u naredne dve godine investira u zasad lešnika na svih 700 hektara. U preduzeću „Aleksa Šantić” već su formirali rasadnike na 40 hektara sa oko 700.000 sadnica što je više od celokupnog dosadašnjeg zasada u Srbiji.

KOMISIJA PROVERAVA DA LI SU ULJARE DOGOVARALE CENU

Komisija za zaštitu konkurencije ispituje da li su uljare „Viktorija oil” u Šidu i „Vital” – Vrbas dogovarale cenu jestivog suncokretovog ulja, čime su narušile konkurenciju na tržištu. Kako je objavljeno na sajtu komisije, sumnja se da su te dve uljare sklopile ugovor koji im je omogućio da usaglase cenovnu politiku, ograniče obim i kvalitet proizvodnje, podele tržišta i razmenjuju poverljive poslovne informacije. Komisija ima saznanja da se jestivo ulje koje prodaje „Vital” pod svojom robnom markom proizvodi i puni u „Viktorija oilu”.

Po oceni komisije, preuzimanjem proizvodnje ulja od „Vitala”, kompanija „Viktorija oil” povećava svoj tržišni udeo.

Beta

Ostavite odgovor