ФЕСТИВАЛ ВОЈВОЂАНСКИХ ФЕСТИВАЛА РОГАЉ ОДРЖАН НА ЧЕНЕЈУ

 

Ченеј, 03.10.2022.

Дневник

  • Седми по реду Фестивал војвођанских фестивала „Рогаљ“ је на Салашу 137 окупио организаторе више од 30 манифестација из Војводине, уз гастрономске специјалитете, приказе обичаја и наступе културно-уметничких друштава.

У оквиру фестивала представљен је садржај манифестација широм Војводине и значај који оне имају у локланим срединама, што учесницима свакако омогућава промоцију и пружа прилику да се повежу и договоре будућу сарадњу.

- Допринос ове манифестације огледа се у свима који су овде присутни - поручио је покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић. - Манифестације би требало помагати и пружати им подршку, потребно је бити присутан на терену, јер ништа нећете учинити ако седите у кабинету. Морате питати људе шта им треба, да им дате финансије, омогућите им струју и воду, морате 365 дана да будете у контакту са организатором манифестације да би овакав један дан функционисао, без обзира на то о којој манифестацији је реч. Ми се тога држимо и надам се да заједно постижемо добре резултате. Мислим да не постоји организатор манифестације који се обратио Покрајинској влади, а да није био помогнут. Имаћете нашу подршку и хајде да организујемо што више манифестација на територији АП Војводине.

Промоција манифестација широм Војводине, како је објаснио и организатор Драган Вукотић, уједно је омогућила посетиоцима да на једном месту уживају у садржајима аутентичних манифестација, које немају прилику да обиђу. Важан део програма представљао је и панел „Значај манифестација и фестивала за унапређење живота локалне заједнице у руралним областима“, на којем су организатори имали прилику да сазнају на који начин да привуку што већи број посетилаца и омогуће им нове садржаје у различитим срединама. Једна од манифестација која је представљена у оквиру фестивала јесу „Дани веселе машине” у Кљајићеву, у организацији Удружења виноградара и воћара „Висови”.

 

 

 

 

- „Дане веселе машине„ организујемо 13. годину заредом, друге недеље у септембру, а у оквиру ње заправо имате две манифестације - једну истоимену где у воћњаку спремамо ракију на традиционалан начин у бакарном казанчету, а Удружење из тог воћњака даје ком - објаснио је члан Удружења виноградара и воћара „Висови” Владе Огар. - Друга манифестација је „Златни дестилат ракије шљивовице”, у оквиру које оцењујемо искључиво ракију шљивовицу. Манифестација се одвија на једном малом узвишењу, такозваном Бурдушовом брду, названом по једном од покретача манифестације Милану Смољановићу Бурдушу, који, нажалост, више није са нама. Настојимо да наставимо традицију, ушли смо у календар Туристичке организације Сомбора и Туристичке организације Војводине. Препознали су нас и овде на „Рогљу”, где са својим производима долазимо трећи пут, а доносимо и наш мали казан, као симбол наше манифестације и Удружења

Златне плакете

Фестивал „Рогаљ” доделио је и награде организаторима манифестација. Златна плакета Рогља припала је Месној заједници „Ердевик” за организацију манифестације „Сремска куленијада” и Удружењу „Клобаса фест” из Бачког Петровца за организацију истоимене манифестације, а Златна плакета Рогља за сеоског неимара припала је заменику градоначелнице Сремске Митровице Петру Самарyићу, који је на територији те општине организовао бројне садржаје и манифестације.

У оквиру фестивала одржано је и традиционално такмичење у припремању пасуља “Бин фестивал”.

- На „Бин фестивалу” учествовали смо већ сигурно пет-шест пута, а 2015. године је наш пасуљ освојио друго место - наводи Ивана Јовановић из екипе „Превент”. - Кувамо пасуљ, а биће и роштиља. Сваки рецепт има неки тајни састојак који се не открива, а у нашем случају то је можда љубав према храни и дружењу. Ово нам је једно од дружења сваке године, буде као неки тим-билдинг, дођу стари и нови чланови, породично, и увек се лепо проведемо.

 

 ---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---