Fiksacija azota

 

KUKURUZ KOM NE TREBA ─ÉUBRENJE AZOTOM?

Novi Sad, 13. avgust 2018.

Izvor: Agroklub

  • Vi┼íak ─Ĺubriva veliki je problem za ┼żivotnu sredinu, pa nau─Źnici tra┼że na─Źin kako da i kukuruz, poput mahunarki, usvaja azot iz vazduha.

Da bi usevi rasli, neophodan im je azot. Me─Ĺutim, iako ga u vazduhu ima u izobilju, biljke ga ne mogu apsorbovati. Neke, poput mahunarki, mogu postati doma─çini za bakterije, koje mogu transformisati azot u vazduhu u oblik koji biljke mogu da koriste. Drugi, uklju─Źuju─çi va┼żne useve poput p┼íenice i pirin─Źa, to ne mogu da u─Źine, ve─ç zahtevaju ogromne koli─Źine ─Ĺubriva. Ali ┼íta ako postoji drugi na─Źin?

Odli─Źno re┼íenje za poljoprivredu i ┼żivotnu sredinu

Naime, nau─Źnici na Kalifornijskom univerzitetu Dejvis uspeli su, nakon dugogodi┼ínjeg istra┼żivanja, da prona─Ĺu razne sorte kukuruza koje mogu da zadr┼że te korisne bakterije, ba┼í kao i mahunarke. Ta sposobnost se zove "usvajanje" azota i ako nau─Źnici doku─Źe kako te sorte da ukr┼ítaju sa modernim kukuruzom, mogli bi da otkriju odli─Źno re┼íenje za poljoprivredu i ┼żivotnu sredinu, pi┼íe modernfarmer.

Kalifornijski istra┼żiva─Źi otkrili su posebnu sortu kukuruza u Meksiku. Ovaj kukuruz raste vrlo sporo, ali vrlo visoko, oko tre─çine je vi┼íi od konvencionalnih kukuruza. Tako─Ĺe, ima neobi─Źne nadzemne korene, koji nikada ne dodiruju zemlji┼íte i izgledaju poput paukovih nogu. Ti koreni sadr┼że sluzavu materiju, bistru i gustu i lepljivu, koja stvara okru┼żenje koje odgovara odre─Ĺenim bakterijama. Kukuruz, ukratko, stvara sopstveni dom za bakterije koje fiksiraju azot.

Kukuruz koji vezuje azot bi popravio svet

Kukuruz, poput ve─çine drugih biljaka, usvaja azot, ali ne pru┼ża dom bakterijama koje ga "u─Źvr┼í─çuju" u oblik koji biljke mogu da koriste. Leguminoze, koje fiksiraju azot, formiraju sitne ─Źvorove na korenu za te bakterije, ali niko jo┼í nije mogao da shvati kako da do─Ĺe do toga da i kukuruz u─Źini isto. Kukuruzni usev sa sposobno┼í─çu usvajanja azota bi promenio svet na bolje - to bi dramati─Źno smanjilo potrebnu koli─Źinu ─Ĺubriva.

Vi┼íak ─Ĺubriva je ozbiljan problem

Bez te sposobnosti, a da bi kukuruz rastao u potrebnoj koli─Źini, poljoprivrednici su prisiljeni da obavljaju ─Ĺubrenje azotom. Ali, prema podacima ameri─Źkog Ministarstva poljoprivrede, negde izme─Ĺu 40 i 80 odsto ─Ĺubriva zapravo ne uzimaju biljke, ve─ç ide u ┼żivotnu sredinu. Vi┼íak ─Ĺubriva je ozbiljan problem, posebno kada odlazi u jezera ribnjake. Dolazi do velikog porasta vodenih biljaka koje potiskuju kiseonik iz okoline i doslovno gu┼íe ekosistem.