FUTOŠKI KISELI KUPUS IZVEZEN U VELIKU BRITANIJU

Tržište
FUTOŠKI KISELI KUPUS IZVEZEN U VELIKU BRITANIJU
Futog, 5. oktobar 2010.g.

Prve ugovorene količine čuvenog futoškog kiselog kupusa isporučene su kupcu u Veliku Britaniju. Izvoznik je povrtar Milorad Majkić iz Futoga sa čijeg porodičnog gazdinstva je i prošle godine na ovo tržište prodata manja količina kiselog kupusa.
Pošto je kupac bio zadovoljan kvalitetom i rokovima isporuke, ovogodišnji izvoz, kaže za „AgroServis“ Majkić, biće veći od 100.000 kg. Majkić je do sada koristio izvozničke usluge drugih firmi i otpremljenih 10.000 kg iz prvog ciklusa kišeljenja, njegov je izvozni prvenac, jer je realizovan preko sopstvenog, tek osnovanog preduzeća.
Ovo gazdinstvo svoj razvoj vidi u doradi i preradi povrća, ali bez podsticaja kako kažu, neće postati dobri preduzetnici.
Ministarstvo za poljoprivredu ove godine nije otvorilo mogućnost za korišćenje značajnijih subvencija za investiranje u doradu i fermentaciju povrća, pa je Majkić bio prinuđen da koristi komercijalni kredit banke za svoje kapacitete.
Pomoćnik ministra poljoprivrede Slobodan Teofanov, povodom izvoznog posla gazdinstva Milorada Majkića iz Futoga, gde je i sam učestvovao u sadnji kupusa, za „AgroServis“ kaže:
- Bespovratna pomoć za pomenute investicije je do tri miliona dinara. Kada je to gazdinstvima nedovoljno – znači da oni prelaze u velikog proizvođača i za to postoje drugi izvori (krediti banaka ili fondovi). Raspodela ovih podsticaja je u toku i na bazi sabranih iskustava planiraćemo sredstva za iduću godinu.
Izvoz futoškog kiselog kupusa je dobra poruka povrtarima da svoje autohtone proizvode još odlučnije nude na inostrana tržišta – kaže Teofanov.
Inače, gazdinstvo Milorada Majkića ima dve zlatne medalje za kvalitet kiselog kupusa Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. (AgroServis)