Gde je kraj nemaru prema gazdinstvima na putu do ostvarivanja prava na premije

 

STANIĆI IZ MELENACA OČAJNI I PONIŽENI

Beograd, 10.05.2021.

Čedomir Keco

Nikola Stanić iz Melenaca, sa suprugom Tijanom, i pored završena dva fakulteta odlučio je da, dok čeka zaposlenje u struci, nastavi tradiciju gajenja ovaca, kojom su se bavili njegovi preci još 1880. godine. Nikolina supruga, kao vlasnik gazdinstva i ovaca il de france, stekla je uslove da za svoje visokokvalitetne ovce ostvari pravo na premiju za 2020. godinu. Međutim, Uprava za agrarna plaćanja je odbila prijavu Tijane Stanić, sa rešenjem u kome je napisano, zamislite, ovo: „da krave nisu njene i da nema prava na premiju”.

Uz takvu tvrdnju, iz zvanične državne uprave, malo je reći da je to greška, propust, javašluk..., ali je sasvim izvesno da je to dobar povod za pravljenje reda u svim službama koje su uticale na ovakav zaključak i rešenje. Kome su se god obratili rečeno im je da napišu žalbu, ali u tome nisu imali podršku veterinarske službe „Bošnjak” u Melencima, niti osnovne službe „Prima Banat” iz Kumana.

Uvređeni i kao prevaranti po rešenju Uprave za agrarna plaćanja, krenuli su 5. maja u Beograd u Upravu za agrarna plaćanja sa celom porodicom, u nameri da ih neko primi i da objasne da nisu prevaranti i da tvrdnja Uprave o njihovim pravima nije tačna. Jer sa gajenjem krava u ovoj familiji, kako kaže Nikola, niko se ne bavi već dve decenije.

Nikola Stanić sa decom ispred ulaza u Upravu za agrarna plaćanja 5. maja – bez prijema

Iako su proveli više od osam sati sa celom porodicom ispred službenog ulaza Uprave, niko ih nije želeo primiti. Tako su se ovi mladi poljoprivrednici, bez omogućenog prava da kažu o čemu je reč, vratili u Melence neobavljenog posla. Ceo slučaj u njima je stvorio veliki gnev. Ne kriju i nevericu u državu i njene priče o brizi prema mladim poljoprivrednicima i promenama na bolje.

Nisu se predali i danas su pokušali i uputili zahtev da se greška ispravi. Njihov slučaj je odjeknuo na društvenim mrežama, gde su desetine hiljada čitalaca videle njihovu muku, a neki su im ponudili i novac da bi mogli normalno da žive. Odbili su pare od ljudi dobre volje i čekaju novo reagovanje države, a Nikola, kao odličan poznavalac ovčarstva, kaže da će napustiti ovaj posao i videti gde će da „beži” sa celom porodicom.

  • Osećam se nemoćno. Svim službama sam platio sve što su od mene tražili, a niko mi već danima nije pružio podršku da prevaziđem ovaj skandal.

Stanići nisu videli poštu koja je upućena u Beograd Upravi za agrarna plaćanja iz njihovih službi iz Melenaca, ali bez razlike šta je tamo sve dato u opisu nije normalno da im se pripiše gajenje krava, a oni gaje ovce.

Ispoljenu bahatost u reagovanju prema Stanićima ne zagovara postojeća Vlada, niti ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, naprotiv. Država može i da nema para za stečena prava gazdinstava u datom trenutku, ali njeni službenici uvek moraju da znaju  da su tu gde jesu upravo zbog građana – uz dostojanstveno ponašanje.

Jasno je da kadrovi u Upravu dolaze uz preporuke, ali tako mogu i da odlaze, od direktora do portira. I to na putu stvaranja dobre poljoprivredne prakse i odnosa državnih službi prema gazdinstvima nije nikakvo čudo. Slučaj Stanića iz Melenaca je događaj kojim je prevršena svaka mera nedodirljivosti.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Kako Povećati Prinos 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---