ponedeljak, april 15Agro servis

Govedarstvo – gde je naša kravica – GDE NAUČITI PROIZVODNJU SIREVA

Oko mleka uvek ima različitih priča, a najčešće se govori o ceni otkupa, kvaliteta… Sirevi kao produkt od mleka, ipak, su češći u komentarima potrošača. Najviše priče dolazi od kupaca koji vole sveže sireve različitih oblika i sastava. Kupci, uglavnom, malo znaju kako nastaju sirevi i koliko je mleka potrebno za kilogram sira: pet, osam ili više… Još manje se zna o veštini zanata i stručnosti lica koja prave sir.

Za razliku od stočarski naprednijih zemalja, kod nas se samo u tri-četiri poljoprivredne škole, koje imaju svoje mleko, posvećuje pažnja znanju o sirevima. Tradicionalno, odano i vrlo praktično rade u Pirotu. Njihova učionica – radionica je prava laboratorija za sireve, a posebno za kačkavalj i jedinstvena je u Srbiji. Otkupljuju mleko od seljaka i prerađuju dnevno oko 3.000 litara mleka. Na odeljenju za preradu mleka u ovoj školi praktično rade sledeće: prijem mleka, određivanje kvaliteta (laboratorijska analiza), prerada u pasterizovano mleko ili fermentirane mlečne napitke, sirenje… Napredak u ovom poslu nazirao se i u Poljoprivrednoj školi u Futogu, ali je sada trenutno zastoj.

agroservisplus mlekarska skola Pirot dr Obren Pejic

Mlekarska škola „Dr Obren Pejić” Pirot

Zašto uopšte pominjemo sireve?

U poslednje vreme mnoga mala stočarska domaćinstva su preživele zahvaljujući proizvodnji sira. Učili su sami od baka, a danas imaju male radionice za proizvodnju sira u vrlo higijenskim uslovima, čisto i isplativo, ali treba dosta truda i rada.

Kada bi školski programi detaljnije i praktično obrađivali proizvodnju sireva, više mladih bi se opredeljivalo za ovaj posao. Istina, oni su u praksi i sirari, muzači i trgovci. Ali u većem domaćinstvu postoji raspodela posla, pa i nije tako naporno. Pokazalo se da je prodaja na pijaci najkorisnija i da se od prodaje sira može dobro živeti.

Mnoga domaćinstva imaju narudžbe za sireve i poznate kupce, pa vremenom i uvećavaju proizvodnju.

U okviru projekta: „Govedarstvo – gde je naša kravica”, koji je podržan od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.