HLADNJAČA KAO JAVNO SKLADIŠTE POVEĆAVA PROFIT

Izvoz voća iz Zlatiborskog okruga

Užice, 11. februar 2011.

Iz Zlatiborskog okruga, pored oko 30.000 tona duboko zamrznute maline, od voća prošlogodišnjeg roda značajne količine jabuke i šljive otišle su u izvoz, prvenstveno na tržište Ruske Federacije.

- Izvoz 58 tona šljive je na nivou 2009, ali su značajno povećane količine suve šljive, sa 79 na 521 tonu. Rusko tržište pokazuje veliko interesovanje i za svežu jabuku, izvezeno je 2.153 tone, što je pet puta više nego 2009. U svim ranijim godinama bilo je problema sa plasmanom jabuke, sada proizvođači imaju perspektivno tržište i primetno je interesovanje za zasnivanje novih površina sadnicama ovog voća – kaže Milenko Gavrilović, stručni saradnik za zaštitu bilja u Poljoprivrednoj stručnoj službi Užice.

U izvoz su, u značajnijim količinama, krenuli malina i borovnica u svežem stanju.

- I ranije je bilo pokušaja izvoza sveže maline, ali pokazalo se da „miker“ i „vilamet“ ne mogu da podnesu transportne uslove. Uvođenjem u sortiment „tjulamena“ taj problem je prevaziđen. U

Francusku je izvezeno dve tone sveže maline, a pošto su na rod stigli novi zasadi borovnice i ovo voće je u svežem stanju plasirano na tržište Nemačke, ukupno 3,2 tone – dodaje Gavrilović.

Zanimljivo je da voće iz Zlatiborskog okruga stiže i u Japan. Posle duboko zamrznute maline, crne ribizle i borovnice, na ovo probirljivo i zahtevno tržište počeo je izvoz sušenog voća širokog asortimana.

Voćari u ovom regionu očekuju da će Ministarstvo poljoprivrede osposobiti jednu od hladnjača kao javno skladište. Ovim potezom poljoprivrednici bi imali mogućnost da iz Kompenzacionog fonda Srbije dobiju nadoknadu za troškove lagerovanja i da na osnovu vlasništva robe koriste bankarske kredite, što dokazuju robnim zapisom koji dobijaju kao dokaz o vrednosti uskladištenog voća.(AgroServis)