ponedeljak, april 15Agro servis

Hrvatska: mlekari pred krahom

 

MESEČNA PROIZVEDNJA 30 MILIONA LITARA MLEKA MANJE

Izvor: Glas Slavonije

Osijek, 4. novembar 2013.

 Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), nastavlja se znatan pad količina prikupljenog mleka u Hrvatskoj. U junu su prikupljene 40.603 tone kravljeg mleka, što je u odnosu prema istom mesecu lani smanjenje za 21,7 odsto ili za 11,2 hiljade tona. U poređenju s prosekom 2012. godine, kada se mesečno u proseku prikupljalo 50.180 tona kravljeg mleka, u junu ove godine prikupljeno je za 19,1 odsto manje mleka. Juni je tako 13. mesec zaredom u kojem statistika beleži pad otkupljenih količina mleka. Pritom je deseti mesec zaredom smanjenje veće od deset odsto, a četvrti mesec zaredom pad je veći od 20 odsto.

Prema podacima Hrvatskog saveza udruženja proizvođača mleka (HSUPM), u poslednjih godinu dana zatvoreno je više od 3.000 farmi, a u poslednja četiri meseca proizvodnja mleka smanjena je za 120 miliona litara, svaki mesec se proizvede 30 miliona litara manje mleka, podsticajiu kasne i niska je otkupna cena mleka.

Mnogi već duže vreme upozoravaju na alarmantno stanje tog poljoprivrednog sektora, koji je najviše obećavao.

Zorka Ćerba iz Donjeg Miholjca, koja je nosioc porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje se bavi proizvodnjom mleka i koja drži 60-ak muznih krava, smatra da je najveći krivac teškom stanju mlekarstva loša agrarna politka, odnosno što ih država nije pratila svo vreme od kada su ušli u operativne programe razvoja govedarske proizvodnje i što ih je prepustila prerađivačima mleka. Naime, i sama je podigla kredit za izgradnju i opremanje farme, i to na bazi otkupne cene mleka od četiri kune po litri (oko 60 dinara). – To je cena uz koju bih se mogla pokriti iako je sve otišlo gore, i struja, i voda, i gorivo. Ovako, s otkupnom cenom mleka od prosečno 2,5 kn/l (37,4 dinara) i bez državnih premija od 0,50 kn/l (7,5 dinara), koliko nam je bilo isplaćivano, morala sam ući u reprogram kredita – kaže Zorka Ćerba i dodaje da joj najviše smeta što, kada dobije podsticaje, ne zna uopšte za šta ih je dobila. – Ako mi daju premiju od 0,50 kn/l, onda ne dobijem podsticaje po hektaru ili obrnuto. Ne znam više šta reći, neverovatno je da samo Ministarstvo poljoprivrede uništava seljake – zaključuje Ćerba te navodi da je čula da počinje nova analiza na leukozu, što će biti dodatni udar na mlekarski sektor.

Ostavite odgovor