IMENOVANI UPRAVNI ODBORI INSTITUTA

Vlada konačno odlučila

IMENOVANI UPRAVNI ODBORI INSTITUTA

Vlada Srbije krajem jula imenovala je upravne odbore u institutima čiji je država vlasnik.
Tako je nakon dve godine Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada (funkcionisao bez predsednika) dobio organ upravljanja na čijem čelu je Goran Avramović, advokat iz Čačka, a članovi su: Rade Vojnović, Hipo Alpe-Adria-Bank a.d. Beograd; Vladimir Mihajlov, preduzeće Darkom d.o.o, Novi Sad; prof. dr Veljko Radojević, doktor agroekonomskih nauka iz Bečeja; dr Đorđe Jocković, naučni savetnik u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo; dr Jegor Miladinović, naučni savetnik u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo; dr Vladimir Miklič, viši naučni saradnik u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo.
Prema vođenim konsultacijama, prof. dr Radovan V. Pejanović, prorektor Univerziteta u Novom Sadu, bio je predviđen za predsednika Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, ali je na Vladi odlučeno da bude predsednik Upravnog odbora Instituta za kukuruz „Zemun Polje“ u Beogradu. Članovi su još: dr Petar Kljajić, Institut za pesticide i zaštitu životne sredine, Beograd; prof. dr Zora Dajić Stevanović, Poljoprivredni fakultet u Beogradu; prof. dr Milutin Ćirović, Novi Sad; dr Milena Simić, viši naučni saradnik u Institutu za kukuruz „Zemun Polje“; dr Slavica Stanković, viši naučni saradnik u Institutu za kukuruz „Zemun Polje“; dr Milomir Filipović, naučni saradnik u Institutu za kukuruz „Zemun Polje“.
Prof. dr Milutin Ćirović je imenovan u ovaj upravni odbor, a ne u novosadski, gde bi bio od velike koristi u kući koju je doveo do potpune dominacije u zemlji, a sada to više nije slučaj.
Ako su u dva instituta formirani upravni odbori da bi sačuvali samo zemljišne resurse ili ekspresno obavili integraciju, onda državna administracija naše tržište lako ustupa drugim semenskim kompanijama, a to nema pravo jer su u stvaranju sorti i hibrida decenijama trošena sredstva poljoprivrednika i poreskih obveznika i ne bi valjalo da ove institucije kao u nekim zemljama u okruženju – preko noći nestanu i naš agrar ostane bez domaćeg semena.
Posle sednice Vlade na kojoj su imenovani upravni odbori nismo mogli da saznamo pojedinosti o tome da li su ovi organi dobili i odgovarajuće zadatke u okviru svojih nadležnosti jer je kod naših semenskih kuća tekuće poslovanje bilo otežano, izgubljena su domaća tržišta, troškovi rada su uticali na visoke cene, a pominjane su i zloupotrebe nadležnosti. Teško se može reći da su ove kuće imale jasnu poslovnu politiku prema domaćim poljoprivrednicima, a pogotovo cene semena!
I Naučni institut za veterinarstvo Srbije iz Beograda je dobio novi Upravni odbor u sastavu: za predsednika je izabran Zvonimir Rot, dipl. ekonomista iz Beograda, a za članove: doc. dr Milutin Đorđević, Fakultet veterinarske medicine u Beogradu; Dragan Pušara, Gradska uprava pijaca, Beograd; dr Vojin Ivetić, Naučni institut za veterinarstvo Srbije; dr Vlada Radosavljević, Naučni institut za veterinarstvo Srbije.