„IMLEK“, IPAK UZDRMAN

Novi Sad, 20. avgust 2010.

Predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski danas je obavestila javnost preko „AgroServisa“ da je kompanija „Imlek“ juče bez prisustva ovlašćenih pregovarača iz formiranog konzorcijuma sa par proizvođača održala sastanak u nameri da se spreči obustava isporuke mleka u nedelju.
Ovom sastanku, bez ovlašćenja konzorcijuma, prisustvovali su proizvođači Senad Hadžić, Radoslav Katić i Rade Čaban. Takvo ponašanje ovih farmera Sanja Bugarski ocenjuje kao krajnje nekorektno. Oni mogu odlučivati samo o svojoj sudbini, a ne u ime nas i naših porodica.
- Nije tačno da odustajemo od obustave! Obustavljamo sve isporuke i to do ispunjenja naših zahteva i o svemu odlučuje konzorcijum. Ako do nedelje „Imlek“ pošalje ponudu za novu cenu uvećanu za pet dinara, onda će konzorcijum promeniti odluku – kaže predsednica i pita se „otkud sada za naše mleko ima interes „Imlek“, kada je pre par dana ova kompanija rekla da među onima što obustavljaju isporuku nema njihovih dobavljača, da bi juče usledili pritisci na farmere da odustanu od obustave“.
Cena koju očekuju farmeri je 32 evrocenta po litri i dogovor o modelu utvrđivanja promene cene u narednom periodu. S obzirom na rast cene kukuruza (23 dinara), mnogi farmeri i ovakvu ponudu smatraju slabom!
Prema poslednjim procenama, oko 100.000 litara koje su odvožene u „Imlek“ u nedelju će preuzeti mlekara u Šapcu na doradu, a o daljoj nameni odlučiće sami farmeri. S obzirom da u ovoj mlekari ima prostora za preradu i skladištenje, ovaj vid bojkota „Imleka“ se lako može odužiti.
Prema nepotvrđenim informacijama do kojih je došao „AgroServis“, ukoliko mlekara u Šapcu ponudi traženu otkupnu cenu, ovi farmeri će nastaviti isporuku, a to će biti i značajan podsticaj izvoznim poslovima mlekare koja trenutno dnevno preradi oko 150.000 litara, što nije dovoljna količina za nova tržišta.
I velike farme kao što su one u PK korporaciji Beograd, Dobanovcima, Bečeju, Čurugu... zahtevaju veću cenu mleka od „Imleka“, ali ne najavljuju obustavu isporuke. Međutim, sve to ukazuje da je sirovinska baza znatno umanjena i da bez uvoza, a litar se plaća 32 dinara, tržište u Srbiji neće biti stabilno.
Od početka godine do danas, prema saznanjima „AgroServisa“, uz odobrenje državne administracije uvezeno je više od tri miliona litara svežeg mleka po navedenoj ceni.
Jelena Krstić, agroekonomista u nevladinoj organizaciji „Agroprofit“ iz Novog Sada, tvrdi da i cena od 50 dinara za sirovo mleko više ne može zadovoljiti potrebe prerađivača, pogotovo ako se opredele za veći izvoz.
- Stabilizacija tržišta trajaće najmanje tri godine jer su iz proizvodnje nestali mali, brojni proizvođači koji su imali oko 80.000 mlekulja.
Samo pre tri godine oko 64.000 domaćinstava je primilo premije za mleko, a danas je to manje od 15.000 – kaže Krstićeva i dodaje da se ceo koncept premija treba preispitati, kao i druge stimulacije u stočarstvu koje nisu dale veću prosečnu mlečnost od 3.700-4.100 litara po grlu, a formiranje velikih robnih proizvođača nije nadomestilo nestanak sitnih.
(AgroServis)