ИНФЛАЦИЈА У ЕВРОЗОНИ ИЗНАД СВИХ ОЧЕКИВАЊА, ИЗНОСИ 10,7 ОДСТО

 

Београд, 02.11.2022.

РТС

  • Инфлација у еврозони поново је надмашила очекивања достигавши у октобру 10,7 посто на годишњем нивоу, у односу на 9,9 процената у септембру, показали су данашњи подаци Евростата.

Економисти су у анкети Ројтерса предвиђали стопу од 10,2 одсто.

Овакво кретање потрошачких цена наговештава даље повећање камата Европске централне банке (ЕЦБ), која је у последња три месеца подигла камате за 200 базних поена и обећала наставак пооштравања монетарне политике у децембру.

Тржишта су, међутим, почеле да спекулишу с могућим успоравањем повећања камата ЕЦБ-а због назируће рецесије и пада цене гаса са рекордних нивоа.

Креаторе политике ЕЦБ ће, наводи Ројтерс, вероватно забринути податак о базној инфлацији, из које су изузете променљиве цене хране и горива, а која је убрзала раст са септембарских 6,0 процената на 6,4 посто овог месеца.

Још ужи показатељ базне инфлације, без цена алкохола и дувана, показује раст од 5,0 одсто са септембарских 4,8 процената.

Међу државама чланицама валутног блока највишу стопу инфлације су у октобру имале Естонија, 22,4 посто, Литванија 22 процента и Летонија 21,8 одсто, а најнижу Француска 7,1 процената, Шпанија 7,3 и Малта 7,5 посто.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---