Informisanje

 

NOVI BROJ LISTA „GAZDINSTVO”

Novi Sad, 2. novembar 2016.

List „Gazdinstvo” (broj 113) bavi se kretanjem cena na tr┼żi┼ítu ┼żitarica kod nas i u svetu i navodi razloge zbog kojih je tr┼żi┼íte u Srbiji gotovo stalo.

U redakcijskom komentaru objavljene su analize otkupa suncokreta, prema kojima se vidi da su doma─çe fabrike najmanje pla─çale ovu uljaricu, a da je najskuplji bio suncokret izvezen u Ma─Ĺarsku i Rumuniju – 41 din/kg.

Prilog o gajenju maline u Vojvodini, pored zapisa iz Doroslova,  navodi i rizi─Źne ta─Źke u ovom poslu. Zadruga u Doroslovu ┼żeli da izgradi hladnja─Źu za ovo vo─çe i povr─çe, ali se javlja problem lokacije. Na zadru┼żnoj parceli, gde je predvi─Ĺena investicija, sada je fudbalski teren doma─çeg kluba.

„Gazdinstvo” je otkrilo da lokalne uprave u Vojvodini nisu primenule va┼że─çi zakon o preno┼íenju selima pa┼ínjaka i utrina, pa se ove povr┼íine nezakonski daju na licitaciju, a u mnogim selima i bez znanja vlasti preoravaju.

Ovaj list prenosi i namere ministra poljoprivrede Branislava Nedimovi─ça da raspodelu Agrarnog bud┼żeta u 2017. godini usmeri u razvojne programe, a da se pro┼ílogodi┼ínji sistem tro┼íenja mnogo ne menja. Iz ovog Ministarstva je preneta i poruka da je potrebno dograditi ili promeniti koncept organizacije savetodavnih poljoprivrednih slu┼żbi.

„Gazdinstvo” prenosi i zanimljive tekstove iz Dnevnika, Politike, Ve─Źernjih novosti, Danasa, RTV, RTS i B92. Posebno je zanimljiv tekst iz „Seoskih novina” o selu Pavli┼í pored Vr┼íca, iz koga se ┼íkoluje 400 ─Ĺaka i studenata.

List je pokrenuo istra┼żivanje i akciju za izgradnju puta preko Fru┼íke gore od sela Vizi─ça do Erdevika, o kome se pri─Źa skoro tri decenije, Kada se ova deonica, duga 10 kilometara, zavr┼íi, podunavski deo Srema bi─çe spojen sa me─Ĺunarodnim putem Beograd-Zagreb.

O ovim i drugim temama opširnije u štampanom izdanju lista.

List se prodaje putem pretplate. Porud┼żbina na telefon 021/422-713 ili putem e-maila: office@agroservis.rs.