Inicijativa

MOJA I NAŠA ZADRUGA

 

 

Udru┼żenje „Agroprofit” iz Novog Sada pokrenulo je, uz podr┼íku STAR PROJEKATA i Ministarstva za poljoprivredu, ┼íumarstvo i vodoprivredu, niz aktivnosti za osnivanje zadruga, po ugledu na kooperative u Evropskoj uniji:

- Cilj je da se mladi poljoprivrednici poslovno organizuju, a pojedinci me─Ĺu njima osposobe da kao menad┼żeri vode poslove – od proizvodnje do prodaje – tvrde u „Agroprofitu”.

Za uspe┼íniju raspravu o Nacrtu zakona u ovom udru┼żenju su pripremili potsetnik, da bi se lak┼íe sagledala slika zadrugarstva u Srbiji i kako dalje. U ekonomskom pogledu zadrugarstvo je u potpunoj stagnaciji ili ─Źak ima pad. U biljnoj proizvodnji svega jedna tre─çina gazdinstava svoju proizvodnju i prodaju sprovodi preko zadruga. U nekim regionima to je i daleko manje, a u oblasti povrtarstva i vo─çarstva ta saradnja je zanemarljiva.

 

┼áTA KA┼ŻE STATISTIKA I OTVORENA PITANJA

 

·        Broj zadruga u Srbiji 1730 – Vojvodina oko 450

·        ┼áta nedostaje zadrugama za uspe┼ínije poslovanje?

·        Razlike izme─Ĺu postoje─çih zadruga u Srbiji i kooperativa u EU?

·        Zadruga i zadrugari po vrsti proizvodnje? (Malo je usko specijalizovanih zadruga)

·        Zna─Źaj formiranja zadru┼żnog zemlji┼ínog i imovinskog fonda? (Nije razgrani─Źena imovina po vi┼íe osnova – ┼íta je zadru┼żno, ┼íta je imovina zadrugara, a ┼íta je asimilirano u kombinate.)

·        Zakonska regulativa za saniranje imovinsko-pravnih odnosa vezanih za otu─Ĺenje zadru┼żne imovine? (Agencija za zadruge i odluka o mirovanju statusa slu─Źajeva u sporovima.)

·        Poljoprivredno komercijalno porodi─Źno gazdinstvo osnov zadrugarstva i uslov za poslovno povezivanje u ostvarivanju profita!(Danas putem zadruga ne posluje vi┼íe od 30 odsto registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji!)

·        Nestalan broj kooperanata. (manje zadrugara u ─Źlanstvu od broja poslovnih partnera.

·        Siroma┼ían – nelikvidan kooperant.

·        Napu┼ítena poslovna kultura dogovora – ugovora.

·        Nestabilno tr┼żi┼íte – kolebanje cena. (Roba po principu „ko da vi┼íe”.)

·        Proizvo─Ĺa─Źi sirovina izvan vlasni┼ítva (akcionarstva) prera─Ĺiva─Źke industrije (uljare, ┼íe─çerane, mlekare, klanice…).

·        Malo roba se proizvodi za unapred poznatog kupca.

·        Uzurpirana zadru┼żna imovina (zemlji┼íte, objekti).

·        Slab ma┼íinski i uslu┼żni servis zadruga.

·        Nizak nivo informisanosti zadrugara i proizvo─Ĺa─Źa.

·        ┼ápekulantske ponude prera─Ĺiva─Źke industrije (njihov visok profit – primer monopola).

·        Usitnjena ponuda robe i kupovina repromaterijala (odsutan ose─çaj za snagu velikog dobavlja─Źa i velikog kupca.)

 

DodatakVeli─Źina
TA SU OSNOVNA PRAVA I OBAVEZE ZADRUGARA (ISKUSTVA IZ EU) KAO KLJU─î POSLOVANJA I PROFITA.bmp34 KB