ИНСТИТУТ ЗА КУКУРУЗ ЈАЧА КАПАЦИТЕТЕ УЗ ПОМОЋ КОЛЕГА ИЗ СЛОВЕНИЈЕ И ГРЧКЕ

 

Земун, 23.01.2023.

Дневник

  • Институт за кукуруз "Земун Поље" ове године је почео реализацију пројекта Цредит Вибес, вредног милион и по евра, који ће трајати три године, од чега Институт добија милион евра, а остатак новца деле партнери на пројекту, а то су Кметијски институт из Словеније и Пољопривредни универзитет из Грчке.

Пројекат је одобрен по програму Хоризон Еуропе из позива Twinning Western Balkan и намењен је јачању капацитета домаћих истраживачких институција и њиховом повезивању са сличним институцијама из Европе.

Заменица директора Института Земун Поље Милена Симић каже да пројекат подразумева јачање капацитета овог института уз помоћ словеначког и грчког пољопривредног факултета.

"Реч је о јачању капацитета у погледу људских ресурса, истраживачких, административних капацитета како бисмо постали конкурентни и компетитивни и могли да се пријављујемо на нове позиве за озбиљније пројекте са већом вредношћу", рекла је она новинарима у паузи данашње конференције посвећене овом пројекту.

Осим јачања капацитета у смислу успостављања канцеларије за пројекте и обуке административног и истраживачког особља, истраживања на пројекту усмерена су и на креирање и одабир генотипова кукуруза и соје у условима еколошке, односно органске производње, а у циљу заштите животне средине.

Овакав пројекат је први у области пољопривреде који ће бити реализован у овом институту.

Помоћница директора за међународну сарадњу Института за кукуруз "Земун Поље" и координатор пројекта Кредит вајбс Кристина Петровић је рекла да ова подршка Европске уније Институту пуно значи.

"Ово је за нас први такав пројекат са толиким будзетом где је уложено и за саму обуку и усавршавање истраживачког али и неистраживачког, дакле административноиг особља, пошто је један од његових циљева дигитализација пословања", рекла је она.

Појаснила је да ће партнери из Грчке највише помоћи око дигитализације, пошто су они у том процесу далеко одмакли док ће сарадници из Словеније помоћи у реструктурирању и трансформацији Института у смислу организовања канцеларија посебно за проџект менаџмент и за трансфер технологије што Институт до сада није имао.

Шеф комерцијалних послова у амбасади Грчке у Београду Антонис Катеподис је истакао задовољство пројектом који подржава научну сарадњу између Грчке, Србије и Словеније и оценио да научна сарадња између наших земаља, која је веома важна није довољно промовисана.

"Она је посебно важна у области пољопривреде, одрживе и органске односно еколошки орјентисане пољопривреде", рекао је он.

Према речима директора Пољопривредног института Словеније Андреја Симончића један од циљева овог пројекта је да истраживачи раде оно што би требало да раде тј. да се баве струком односно науком и да се оформе канцеларије за пренос технологија.

"Ми већ сарађујемо са Институтом за кукуруз и имамо добре односе и зато смо и захвални што смо изабрани као организација која им у томе може помоћи. Овакве пројекте из групе тзв. твининг пројеката смо и ми имали пре шест, седам и 10 година и сада желимо да помогнемо и да надоградимо своје знање", истакао је Симончић.

Државни секретар у Министарству науке, технолошког развоја и иновација Виктор Недовић је истакао да се овај пројекат подудара са многим активности на великом пројекту стратешког типа иза кога је стала држава а кроз које се ради на трансформацији наших научно-истраживачких института у смислу подизања њихових капацитета.

"Данас смо видели да постоје неки заједнички циљеви и упркос чињеници да Институт за кукуруз Земун Поље није за сада у кругу институција које су ушле у овај процес, у коме је 20 института, на бази овог пројекта видимо да постоје тачке сарадње", навео је Недовић. (Извор: Tanjug)---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---