INVESTICIJA OD 60 MILIONA EVRA U MLEČNO GOVEDARSTVO

 

Beograd, 14. decembar 2010.

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Saša Dragin danas je sa direktorima preduzeća „Agromed“ a.d. iz Ruske Federacije i „Ost-Import“ d.o.o. iz Republike Belorusije, potpisao Pismo o namerama o saradnji u oblasti stočarstva kojim će biti omogućen uvoz iz EU 50.000 muznih grla.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, vođeno namerom da proširi privrednu saradnju u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije sa Rusijom i Belorusijom, u narednom periodu će sprovoditi Program zajedničke investicione delatnosti u oblasti poljoprivrede u Republici Srbiji u  periodu od 2011-2016. godine.

Obim investicija za povećanje matičnog stočnog fonda iznosi 60 miliona evra tokom prve godine ostvarenja Programa, uz naknadno godišnje povećanje od 8 miliona evra.

Cilj Programa je unapređenje sektora stočarstva u Republici Srbiji,stvaranje uslovaza plasman mleka, mlečnih proizvoda, mesa i proizvoda od mesa na različita tržišta.

Povećanje matičnog stočnog fonda, za 50.000 muznih grla holštajnsko-frizijske rase, obezbediće i izvozpodmlatka na rusko i belorusko tržište. Iz Srbije će biti i isporuka visokokvalitetnog genetskog materijala za proizvođače u Rusiji i Belorusiji, dok će se iz ovih zemalja uvoziti visokokvalitetni veterinarski preparatisa zahtevima Evropske komisije.

Tom prilikom ministar Dragin je istakaoda je ovo značajni podsticaj za unapređenje stočarstva i proizvodnju mleka u Srbiji.

Potpisivanju prvog multilateralnog dokumenta u okviru Programa unapređenje sektora stočarstva u Republici Srbiji prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije nj.e. Aleksandar Konuzin, kao i otpravnik poslova Republike Belorusije Sergej Čičuk, koji su zaključili da Srbija, Rusija i Belorusija imaju isti nacionalni cilj, modernizaciju poljoprivrede, kao i proširenje dalje saradnje između zemalja.

                  (AgroServis)