IPARD

 

RASPISAN JAVNI POZIV ZA NABAVKU NOVOG TRAKTORA

Beograd, 25. septembar 2019.

Ministarstvo poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna pla─çanja raspisuje ─îetvrti Javni poziv za podno┼íenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizi─Źku imovinu poljoprivrednih gazdinstava  u nabavku novog traktora. Rok za podno┼íenje zahteva je od 24. septembra do 25. novembra 2019. godine.

Obuhva─çeni su sektori mleka, mesa, vo─ça i povr─ça, ostalih useva (odre─Ĺene vrste ┼żitarica i industrijskog bilja), gro┼ż─Ĺa i jaja.

Prihvatljive investicije i tro┼íkovi su nabavka novog traktora, sa standardnim delovima, ure─Ĺajima i opremom za izvo─Ĺenje poljoprivrednih radova, uklju─Źuju─çi pripadaju─çu traktorsku kabinu, kao i op┼íti tro┼íkovi.

Snaga traktora ─Źija se nabavka subvencioni┼íe iz IPARD sredstava zavisi od sektora ulaganja i obima proizvodnje. Na primer, ako se neko bavi vo─çarstvom i ima od 2 do 10 hektara prijavljenih povr┼íina pod zasadom, mo─çi ─çe da nabavi traktor snage do 60 kW. Ja─Źi traktor, do 80 kW, mo─çi ─çe da nabavi ako ima ve─çe povr┼íine, izme─Ĺu 10 i 50 ha. Traktor mo┼że biti vrste T1 do T5 ili S1 do S5 u smislu posebnog propisa koji ure─Ĺuje podelu motornih i priklju─Źnih vozila i tehni─Źke uslove za vozila u saobra─çaju na putevima i treba da ispunjava uslove u oblasti za┼ítite ┼żivotne sredine ure─Ĺene propisima Evropske unije u ovoj oblasti, a sa kojima su uskla─Ĺeni propisi Republike Srbije.

Po ovom Javnom pozivu opredeljuju su sredstva u iznosu od 1.210.632.721,00 dinara, a visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 70 odsto prihvatljivih tro┼íkova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik i da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom podru─Źju.

Detaljan tekst Javnog poziva mo┼żete preuzeti na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede http://www.minpolj.gov.rs, kao i internet stranici Uprave za agrarna pla─çanja http://uap.gov.rs/javni-pozivi-ipard/

Informacije u vezi raspisanog Javnog poziva mogu se dobiti i putem telefona, pozivanjem Info-centra Ministarstva poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede 011/2607960; 2607961, kao i kontakt centra Uprave za agrarna pla─çanja 011/3020100; 3020101, 31 07 013 svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 ─Źasova.