ИПАРД 3 ИЗДАШНИЈИ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

 

Београд, 12.12.2022.

Политика

  • Први конкурс за набавку механизације, изградњу пластеника биће расписан у пролеће 2023.

Први позив из ИПАРД 3 програма, како се очекује, биће расписан у пролеће 2023, најавили су представници Министарства пољопривреда на конференцији коју је организовала Привредна комора Војводине. Отвориће га позив из мере један, иначе до сада најпопуларније мере међу домаћим пољопривредницима, у оквиру које се даје подршка инвестицијама у физичку имовину газдинстава: набавку механизације, опреме, изградњу фарми, пластеника, подизање воћњака, винограда...

Наредни позив, из мере три која се односи на прераду пољопривредних производа, биће објављен на лето, а тек на јесен се може очекивати конкурс за подршку инвестицијама у руралном туризму из мере седам.

Како се могло чути, ИПАРД фонд у оквиру новог програмског периода (2021–2027), намењен подршци инвестицијама у српску пољопривреду и рурални развој, биће много издашнији од претходног, ИПАРД 2 програма. Из европског буџета у оквиру овог програма биће доступно 288 милиона евра, а из националног 90 милиона. Заједно са доприносом корисника, око 580 милиона евра могу бити инвестирана у пољопривреду Србије и њена рурална подручја.

ИПАРД 3 програм је добио зелено светло у Бриселу у марту ове године. Остаје да Република Србија докаже да је способна да спроводи програм, а то подразумева припрему пакета за реакредитацију мера које постоје и акредитацију нових мера.

До сада су расписивани позиви из четири мере, предстоји њихова реакредитација, а за 2024. припремају се две нове мере – „лидер” и агроеколошко-климатска мера, пренео је „Агросмарт”. У 2025. години у плану је мера шест, тј. њено акредитовање и расписивање првог позива за инвестиције у руралну инфраструктуру.

Како се наводи, према најновијим подацима Министарства пољопривреде од почетка ИПАРД програма у Србији, односно објављивања првог јавног позива у децембру 2017, па до половине новембра ове године, укупно је поднето 3.178 захтева. Било је до сада 13 позива. Одобрена су 1.144 пројекта и подршка од 105 милиона евра. Исплаћено је из ЕУ буџета на рачуне корисника у Србији 33,1 милион евра, то јест 631 пројекат. План је да се до краја ове године одобри 70 одсто подршке из ИПАРД 2 програма.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---