ISKUSTVO IZ RANIJIH GODINA PRAVI RAZLOG ZA OSIGURANJE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

 

Kruševac, 13. april 2016.

Izvor: Dnevnik

 - Predstavnici Glavne filijale Kompanije „Dunav osiguranje“ u Kru┼íevcu obi┼íli su poljoprivrednike u Rasinskom okrugu, razgovarali s njima o zna─Źaju osiguranja poljoprivredne proizvodnje i imovine i uru─Źili im vau─Źere za osiguranje. 

Tim vau─Źerima nosiocima poljoprivrednih gazdinstava omogu─çuje se da osiguraju stoku, uz svako ─Źetvrto, deseto i dvadeseto grlo gratis. Vrednost vau─Źera je od 18.000 do 20.000 dinara. 

Direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja" u Kru┼íevcu Branimir D┼żodi─ç rekao je da je primetno da poljoprivrednici u Rasinskom okrugu sada u ve─çem procentu osiguravaju svoje useve i stoku. On je rekao da je veoma bitno to ┼íto je Ministarstvo poljoprivrede svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja su u teku─çoj godini zaklju─Źila osiguranje i isplatila ga u celosti omogu─çilo povra─çaj premije osiguranja ┼żivotinja, useva i plodova u iznosu od 45 odsto. 

- Pove─çanje subvencionisanja za pet odsto veoma je va┼żno poljoprivrednicima kada treba da ula┼żu u poljoprivrednu proizvodnju jer im je tada svaki dinar dragocen. I lokalne samouprave na podru─Źju Rasinskog okruga bile su vrlo uvi─Ĺavne ┼íto se ti─Źe subvencionisanja osiguranja, pa su izdvojile sopstvena sredstva u iznosu od 10 do 20 odsto, kojima tako─Ĺe dodatno subvencioni┼íu premiju osiguranja. U─Źe┼í─çe „Dunav osiguranja" na ovom podru─Źju je zadovoljavaju─çe i varira od 50 do 60 odsto od ukupnog osiguranja useva i ┼żivotinja, is tim u─Źe┼í─çem smo vrlo zadovoljni. Va┼żno nam je i da su korisnici tako─Ĺe zadovoljni. Primetno je pove─çano interesovanje poljoprivrednika da osiguraju svoju proizvodnju i stoku u ovom kraju, zbog nepogoda i ostvarenih rizika od ┼íteta poslednjih godina - istakao je D┼żodi─ç. 

┼áef Odeljenja internet prodaje u Glavnoj filijali u Kru┼íevcu Nenad Radojkovi─ç kazao je da osiguranje krava, kada je re─Ź o krupnoj stoci, zavisi od namene, to jest od toga da li je ona za priplod ili za tov. Radojkovi─ç je naveo primer da bi kod priplodnih grla premija za vrednost grla od 100.000 dinara godi┼ínje iznosila oko 7.000 dinara. Subvencija dr┼żave je 45 odsto, kada na to dodamo i subvenciju op┼ítine Kru┼íevac od dodatnih 20 odsto, visina premije je umesto 5.000 samo 2.000 dinara po grlu. Kod osiguranja krava za tov, premija je ne┼íto ni┼ża, i za grlo od 100.000 dinara ona bi bila 6.000 dinara, a uz subvenciju nadle┼żnog ministarstva i op┼ítine premija po grlu iznosila bi 1.000 dinara. 

Kada govorimo o osiguranju svinja za tov, ─Źija je vrednost oko 15.000 dinara po grlu, premija bi bila oko 700 dinara, a s uklju─Źenim subvencijama ministarstva i op┼ítine Kru┼íevac, po grlu bi iznosila ne┼íto vi┼íe od 400 dinara. 

- ┼áto se ti─Źe kultura, za jedan hektar p┼íenice na podru─Źju Kaonika, za prinos od 6.000 kilograma is cenom od 20 dinara po kilogramu, premija bi, s uklju─Źenim subvencijama, bila oko 1.700 dinara - objasnio je Radojkovi─ç. 

Predstavnici „Dunav osiguranja“ obi┼íli su gazdinstvo Nemanje i Radomira Smiljkovi─ça u Kaoniku, koji se prete┼żno bave proizvodnjom mleka i sto─Źne hrane za krave muzare. U svojoj re┼żiji, kako ka┼że Radomir, obra─Ĺuju ┼íest hektara zemlji┼íta, a osam hektara u zakupu. Primarno im je sto─Źarstvo, pa na imanju imaju oko 20 krava muzara i sedam koje pripremaju za potomstvo. Radomir navodi da ostvaruje subvencije za zemlji┼íte, kao i za krave muzare. Ka┼że da za ovu godinu planira da osigura 15 grla. 

- Osiguravamo preko „Dunava" jedan broj steonih junica i zadovoljni smo saradnjom s osiguravaju─çom ku─çom, a osiguranje je va┼żno da bi prilikom teljenja, ukoliko do─Ĺe do ┼ítete, mogli da to naplatimo - rekao je Smiljkovi─ç. 

On je zahvalio predstavnicima „Dunav osiguranja" na direktnom razgovoru i savetima, kao i na vau─Źeru koji je dobio. 

Njegov kom┼íija Miroslav Milivojevi─ç, koji se uglavnom bavi sto─Źarstvom, ta─Źnije tovom svinja - a ─Źini to ve─ç desetak godina- ka┼że: 

- Odlu─Źio sam da osiguram 60 svinja, nisam to ─Źinio do sada, ali sam sada odlu─Źio jer sam bio suo─Źen s nekim ┼ítetama usled bolesti stoke, a i razgovor s predstavnicima najve─çe osiguravaju─çe ku─çe uverio me je da to treba da uradim.