Ispitivanje kvaliteta hrane

 

NOVI PROPISI ZAOBIŠLI LABORATORIJE

Beograd, 10. decembar 2010.

 

Na skupovima koji su organizovani, posebno interesovanje je vladalo za prate─çe pravilnike Zakona o bezbednosti hrane.                                                                

Raspravljaju─çi o radu u proteklih godinu dana Grupacije laboratorija za ispitivanje hrane Udru┼żenja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivrede Privredne komore Srbije (PKS), konstatovana je dobra saradnja sa nadle┼żnim slu┼żbama Ministarstva poljoprivrede, ┼íumarstva i vodopriverede, kao i Ministarstva zdravlja, re─Źeno je na sednici ove Grupacije. Posebno interesovanje bilo je za sastanke koji su odr┼żani u celoj Srbiji o temi „Mogu─çnosti prepoznavanja i poslovnog povezivanja svih subjekata, a u vezi sa primenom odredbi Zakona o bezbednosti hrane“. Predsednica Grupacije Snje┼żana Pupavac, nagla┼íava da je zapa┼żeno interesovanje bilo kod onih koji treba da primenjuju Zakon o bezbednosti hrane, odnosno za sprovo─Ĺenje u praksi njegovih podzakonskih akata. Ideja da kroz niz sastanaka u regionu poku┼íamo inicirati zajedni─Źki „nastup“ i me─Ĺusobno po┼ítovanje svih subjekata u sprovo─Ĺenju odredbi Zakona o bezbednosti hrane, bila je pozitivno ocenjena u prilog ─Źemu je bio i veliki odziv i pose─çenost kako subjekata u regionu, tako i predstavnika nadle┼żnih ministarstava.

Na sednici je ponovljeno da je za ┼íto bolju primenu novih propisa potreban du┼żi vremenski period kako bi subjekti u poslovanju hranom mogli ┼íto adekvatnije da se pripreme za primenu novih standarda. Pravilnik o op┼ítim i posebnim uslovima koji defini┼íe mikrobiolo┼íke kriterijume za hranu je izazvao odre─Ĺene nedoumice me─Ĺu laboratorijama. Sa jedne strane, mali broj laboratorija ima akreditovane metode po novom propisu (samo njih 12 od 51 akreditovane laboratorije), a tako─Ĺe potpuno je ostalo nejasno ko obavlja uzorkovanje hrane na ispitivanje po novim mikrobiolo┼íkim parametrima. Tako─Ĺe je iza┼íao i Pravilnik o uslovima higijene hrane. Nije dobro ┼íto su oba ova akta pripremljena bez javnih rasprava ili bilo kakvog u─Źe┼í─ça u njihovoj izradi predstavnika PKS, re─Źeno je na sasanku.

Po re─Źima samostalne savetnice u PKS Jasne Stevanovi─ç, dogovoreno je, izme─Ĺu ostalog, da se nadle┼żnom ministarstvu upute Primedbe i sugestije na Pravilnik o kvalitetu hrane za ┼żivotinje, u okviru kojih su definisani mikrobiolo┼íki kriterijumi hrane za ┼żivotinje.