četvrtak, april 18Agro servis

Izoštreno – Emisija „Otkos” (Novosadska televizija)

 

DRŽAVNE ROBNE REZERVE NASTAVLJAJU OTKUP PŠENICE I ZADRŽAVAJU CENU  – 40 DIN/KG

Novi Sad, 19.07.2022.

U emisiji „Otkos” Novosadske televizije gledaoci su obavešteni da Državne robne rezerve neće smanjiti otkupnu cenu od 40 din/kg (sa PDV-om), iako je cena na berzama u padu. To je, kako je rečeno, potvrdila direktorka Rezervi Zorica Anđelković, uz informaciju da je moguć prijem još više od 30.000 tona i da će isplata za prve obrađene ugovore početi ubrzo, kao i da je kvalitet pšenice prihvatljiv.

Veći deo emisije bio je posvećen žetvi i prodaji pšenice, a gost je bio Čedomir Keco, agroanalitičar i predsednik Udruženja „Agroprofit”, koji je u odgovoru uredniku emisije Slaviši Dabižljeviću o ceni i prodaji rekao:

  • Posle dugo godina imamo, zbog nastale ekonomske situacije na globalnom nivou, pojačanu brigu države za stratešku prehrambenu sigurnost nacije. U toj brizi država je u startu žetve zabranila izvoz, jer nije bilo pouzdanih podataka o lagerima. Ratari, koji se zbog toga žale, traže da država otkupi svu njihovu pšenicu, što je nemoguće. Godinama mlinari ne preuzimaju sve potrebne količine za meljavu, jer je potrebno obezbediti novac za najmanje 920.000 tona zrna.

Keco je preporučio da oni kojima je potreban novac rod ponude Državnim robnim rezervama preko Produktne berze, jer je njihova cena najveća u regionu.

Sada se vidi i da nam nedostaju Javna skladišta, uz Garancijski fond, za čega postoji zakon, ali nijedan silos nije u tom modelu koji ratarima omogućava da za rod smešten u silos dobiju robni zapis i da šest meseci čekaju na prodaju.

Slaviša Dabižljević i Čedomir Keco

Keco je naveo da će cena pšenice biti veća od današnje na berzama, ali se to neće dogoditi uskoro. On je naveo da država putem institucija ne treba da odustane od mešanja u poljoprivredu.

  • Većina poslova je na Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ministarstva trgovine već desetak godina nema u priči  vezanoj za poljoprivredu. Veliko je opterećenje na Ministarstvu poljoprivrede i to tako ne može da ostane. Da li će se ova dva ministarstva spojiti, valja sačekati – rekao je Keco.

U razgovoru o svinjarstvu čula se ocena da kriza ne počinje od ovog leta, već da je izostanak partnerskih odnosa između klanica i farmera glavni razlog krize, uz uvoz prasadi, mesa i neekonomičnog tova.

U osvrtu o suši sagovornici su, uz argumentovani tv zapis o posledicama, zaključili da je potrebno obezbediti da navodnjavanje njiva, uz racionalnu energiju, može da poboljša stanje.

  • Gledanje u nebo, čekajući kišu, skupo plaćamo – od izgubljenog roda žitarica mogli bi da finansiramo sisteme za navodnjavanje na 100.000 hektara – naveo je Dabižljević.
  • Srbiji je potreban nacionalni program za navodnjavanje, isti kao i za pitku vodu. I to po modelu izgradnje puteva. Bez takvog programa nisu moguće ove investicije – rekao je Keco.

Dabižljević je pitao – ko će biti novi ministar poljoprivrede?

  • Prema svim najavama Branislav Nedimović ostaje i on zna šta je iz prvog mandata preneo u drugi, a šta sada u treći i šta je obećao – zaključio je Čedomir Keco.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor