IZVOZ AGRARA U PORASTU

Srbija – Rusija

Beograd, 28. april 2011.

Izvoz iz Srbije u Rusiju iznosio je pro┼íle godine 160 miliona dolara, ┼íto je znatno vi┼íe nego pro┼íle godine, rekao je potpredsednik PKS Mihailo Vesovi─ç, pozdravljaju─çi u─Źesnike prve me─Ĺunarodne konferencije „Agrar – razvojni putevi“, koja se 28. i 29. aprila odr┼żava u PKS, a bavi se saradnjom Srbije i Rusije u oblasti poljoprivrede. Konferencija je posve─çena A.T. Bolotovu (1738-1833), ruskom piscu i nau─Źniku, koji je jedan od osniva─Źa ruske agronomije, koji je dao prvo uputstvo za uvo─Ĺenje rotacionog sistema u uzgoj poljoprivrednih povr┼íina, navedeno je u pismu ruske ministarke poljoprivrede Irene Skrinjeve, koje je pro─Źitano u─Źesnicima konferencije. U tom pismu, ruska ministarka je uputila poziv srpskom ministru poljoprivrede Du┼íanu Petrovi─çu da poseti Rusku Federaciju u cilju usagla┼íavanja pravaca i novih podsticaja saradnji dve zemlje u oblasti poljoprivrede.

Potpredsednik PKS Mihailo Vesovi─ç naveo je da je u srpskom izvozu u prva tri meseca ove godine prvo mesto zauzeo izvoz jabuka, ┼íto samo govori o izvoznim potencijalima srpske poljoprivrede. Vesovi─ç je tako─Ĺe izneo da je na devetom zasedanju Me─Ĺuvladinog rusko-srpskog komiteta pro┼íiren re┼żim slobodne trgovine izme─Ĺu dve zemlje sa nekoliko proizvoda. Tako─Ĺe, podsetio je da je ┼íest klanica iz Srbije ispunilo uslove za izvoz mesa, mleka i mle─Źnih prera─Ĺevina na carinsku teritoriju Rusije, Belorusije i Kazahstana.

Vladimir Vlasev, ekonomski savetnik u ruskoj ambasadi u Beogradu, rekao je da je Ruska Federacija zainteresovana da formira dugoro─Źne ekonomske veze i stabilne strukture u tr┼żi┼ínim odnosima. Tako─Ĺe, on je istakao da je najva┼żniji kvalitet poljoprivrednih proizvoda koji iz Srbije sti┼żu na rusko tr┼żi┼íte. Tako─Ĺe, Vlasev je podsetio da je jedan od ciljeva posete ruskog premijera Vladimira Putina Beogradu bila ┼żelja da se postigne dugor─Źni sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede i izrazio nadu da ─çe se taj sporazum biti potpisan u junu ove godine u Moskvi. On je podsetio da je poljoprivredna komisija iz Rusije bila u Srbiji, obi┼íla 19 objekata i parafirala veterinarske sertifikate na osnovu kojih preduze─ça sa spiska mogu da izvoze u Rusiju.

Leonid Lukijanov, predstavnik Ministarstva poljoprivrede Ruske Federacije, izneo je osnovne odlike i strate┼íke pravce razvoja poljoprivrede u Rusiji. Iako su i Srbija i Rusija poljoprivredne zemlje, njihove proizvodnje su komplementarne, rekao je Lukijanov i podsetio da je 2010. bila te┼íka za rusku poljoprivredu jer je bila su┼ína u 43 regiona u centralnom delu Rusije. Gubici zbog toga dosti┼żu milijardu evra. Ipak, ┼ítete se saniraju sa milijardu evra federalne pomo─çi poljoprivrednicima, kroz mere kao ┼íto je prolongiranje kredita za tri godine, sni┼żavanje taksi za transport, zabrana izvoza zrna iz Rusije, sa ciljem da se sa─Źuva visok tempo stvaranja zaliha. Tako sada u Moskvi i Petrogradu mo┼żemo da ra─Źunamo na milion i 100 hiljada tona zrna, rekao je Lukijanov. U oblasti sto─Źarstva, koje je tako─Ĺe o┼ítetila su┼ía, ulo┼żeno je oko 500 miliona evra kroz razli─Źite programe, me─Ĺu kojima je „Podr┼żati preduzetnike“, a u podru─Źja pogo─Ĺena su┼íom upu─çena su stada u vrednosti od 25 miliona evra. U Rusiji se bele┼żi i visok tempo rasta proizvodnje ┼żivine. Novi zakon o poljoprivredi u Rusiji predvi─Ĺa za┼ítitu u slu─Źaju katastrofa, a program socijalnog razvoja sela, koji se primenjuje od 2003. podrazumeva i izgradnju stanova za mlade stru─Źnjake u selima, ┼íto je do sada dalo dobre rezultate, naveo je Lukijanov.

U poslednje dve godine svet se suo─Źava sa dramti─Źnim rastom cena hrane, rekao je Milan Prostran, sekretar Udru┼żenja za poljoprivredu PKS, i podsetio da se srpska Vlada tako─Ĺe opredelila za meru zabrane izvoza p┼íenice. O─Źekuje se strate┼íki dokument o dugoro─Źnom razvoju poljoprivrede za narednih deset godina ili do 2020, ali Srbija o─Źekuje da svoju strategiju uskladi sa Zajedni─Źkom poljoprivrednom politikom Evropske unije. Potencijali izvoza srpskog agrara su veliki i on bi u narednih pet godina mogao da bude tri milijarde dolara, rekao je Prostran. Vode─çi srpski izvozni proizvod je kukuruz, on je ispred ─Źelika, a izvozimo i vo─çe i povr─çe za 500 miliona dolara godi┼ínje, najvi┼íe jabuke, breskve, ┼íljive, tre┼ínje i vi┼ínje. Potencijale za izvoz na rusko tr┼żi┼íte imaju vina iz Srbije, duvan i cigarete, seme i sadni materijal, naro─Źito lozni kalemovi, rekao je Prostran.