JUBILARNI POLJOPRIVREDNI SAJAM PODIGAO LETVICU

Novi Sad, 17. maj 2023.

Novosadski sajam, u godini u kojoj obele┼żava vek postojanja, od 20. do 26. maja, organizuje i jubilarni 90. me─Ĺunarodni poljoprivredni sajam. Zemlja partner Poljoprivrednog sajma je Italija, zna─Źajna podr┼íka najve─çoj smotri agrara stigla je od sponzora – Globos osiguranja, Banke Po┼ítanska ┼ítedionica, Al Dahre, Telekoma Srbija… Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, darodavaca u Poklon-igri...

               Zemlja partner Poljoprivrednog sajma je Italija koja je u istoj ulozi bila i 2016. i 2019. godine, dok je Zemlja prijatelj bila 2015. 

-Od protekle godine pokrenule su se razli─Źite dinamike. Ovaj Sajam ne smatram pukom izlo┼żbom ve─ç pokreta─Źem raznih aktivnosti. I ove godine smo nastavili saradnju i potpisali razli─Źite sporazume i to naro─Źito u sektoru agro tehnologija. Ono ┼íto smo zapo─Źeli pro┼íle godine ove smo uve─çali i pobolj┼íali. Pokrivamo 500 metara kvadratnih sa na┼íom kolektivnom izlo┼żbom u Hali 1, i tu ─çe biti prisutno 21 vrsno italijansko preduze─çe, a polovina od tih preduze─ça je prvi put na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Velika nam je ─Źast da smo Zemlja partner ba┼í u ovoj godini va┼żnoj za Novosadski sajam. Organizovali smo i bogat kulturni program koji ─çe pokriti ceo Novi Sad, rekao je Antonio Ventreska direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ITA/ICE. –Tokom Sajma organizujemo i dva seminara, prvi ─çe biti 20. maja - na njemu ─çe u─Źestvovati ministar poljoprivrede Italije Fran─Źesko Lolobri─Ĺida i na┼í predstavnik Italijanske trgovinske agencije Mateo Copas. To sve svedo─Źi o tome koliko je za Italiju va┼żan ovaj Sajam. ┼áto se ti─Źe zajedni─Źkog razvoja na┼íe dve zemlje mogu─ça je saradnja pre svega u tehni─Źkom i sektoru inovacija. Zato ─çemo 23. maja organizovati jo┼í jedan ambiciozan seminar na kojem ─çe u─Źestvovati istra┼żiva─Źi kako iz Italije, tako iz Srbije, istakao je Ventreska.

Ministarstvo poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, tradicionalno je pokrovitelj Nacionalne izlo┼żbe stoke, najve─çe izlo┼żbe tog tipa na Balkanu, od pre nekoliko godina i Izlo┼żbe genetskih potencijala. Godinama podr┼żava i Izlo┼żbu organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“, i kraft piva. Kao i prethodnih godina, Ministarstvo ─çe aktivnosti predstaviti na ┼ítandu u Hali „Master”, a ove godine ─çe podr┼żati i novinu na Sajmu – Urbani sala┼í.

- Za nas je Izlo┼żba stoke od izuzetno va┼żna, s obzirom na to da ─çe se pokazati  veliki broj razli─Źitih vrsta, kako konja, tako i goveda, ovaca i koza. Posetioci ─çe imati priliku da vide uobi─Źajene, ali i neke nove vrste. Ono ┼íto je za nas zna─Źajno je da ─çe imati i priliku da se upoznaju sa genetskim potencijalima kao i uslovima u kojima se oni gaje, ali ─çe pored toga biti izlo┼żeno i ono ┼íto su budu─çe mere, programi i podsticaji, kako Vlade tako i Ministarstva kada je re─Ź o o─Źuvanju i unapre─Ĺenju sto─Źarstva u Republici Srbiji. Izlo┼żba je prodajnog karaktera, te je to ┼íansa da se i na taj na─Źin valorizuje napor sto─Źara. Ministarstvo je tako─Ĺe pokrovitelj Izlo┼żbe organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, sa oznakom „Srpski kvalitet” i zanatskih piva. U ovim proizvodima prepoznajemo poseban, do sada nedovoljno iskori┼í─çen, potencijal i nadamo se da ─çe ovakve izlo┼żbe podsticajno delovati na one koji su ve─ç pokrenuli neku od ovih vrsta proizvodnje ili tek planiraju njom da se bave, rekla je izme─Ĺu ostalog Du┼íanka Golubovi─ç, dr┼żavni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede.

-Globos slede─çe godine puni 30 godina postojanja i ono je jedino srpsko privatno osiguravaju─çe dru┼ítvo.  Pre ta─Źno tri godine do┼żiveli smo transformaciju i do┼ílo je do promene vlasnika kada se i zna─Źajno ulo┼żilo u razvoj  na┼íeg osiguravaju─çeg dru┼ítva. Mi smo za protekle tri godine otvorili preko 20 filijala ┼íirom Srbije, zaposlili smo preko 550 ljudi. Pro┼íle godine smo stigli do premije na nivo 45 mliona evra. Ove godine je plan da pre─Ĺemo preko 60 miliona evra premije. Mnogo ula┼żemo u na┼íe kadrove i na┼íe ljude i trudimo se da budemo prisutni u svim delovima Srbije jer smatramo da je va┼żno negovati ljudskost. Veoma smo ponosni ┼íto smo potpisali sa Novosadskim sajmom trogodi┼ínje Strate┼íko partnerstvo i trogodi┼ínje Generalno sponzorstvo Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Najavljujem da ─çemo saradnju nastaviti i 2026. godine. Mi ─çemo se predstaviti u

centralnom delu Hale “Master”.  Pripremili smo i zna─Źajne poklone za na┼íe posetioce i klijente, kao i novi paket osiguranja u poljoprivredi kako bi na┼íi farmeri i poljoprivrednici mogli da osiguraju gazdinstva. Pripremili smo jedan paket osiguranja koji obuhvata i mehanizaciju, imovinu i ostale objekte, i na taj proizvod odobravamo 10 odsto popusta, rekao je Sini┼ía Pratlja─Źi─ç predsednik Izvr┼ínog odbora Globos osiguranja.

Podr┼íka Poljoprivrednom sajmu je i Banka Po┼ítanska ┼ítedionica, kao Banka partner. Predstavi─çe usluge i pogodnosti koje su pripremili. - Ja se zahvaljujem direktoru Sajma ali i zaposlenima, koji ula┼żu napor da imamo manifestaciju na ovom nivou. Raditi neprekidno 100 godina, ─Źak i u Regionu je ─Źinjenica na koju mo┼że da bude ponosan svaki zaposleni, kako na Sajmu, tako i u Srbiji. Tradicija koju Sajam ima i ulazak u novi vek je ne┼íto ┼íto je Banka Po┼ítanska ┼ítedionica ostvarila pre dve godine i prakti─Źno ─Źini tu nit koja spaja Sajam i Banku sa ciljem razvoja razmene znanja, razmene iskustva i unapre─Ĺenje, pre svega poljoprivrede kao va┼żne grane koja doprinosi rastu dru┼ítvenog proizvoda Republike Srbije. Banka Po┼ítanska ┼ítedionica ─çe i ove godine biti prisutna u Hali “Master” sa svojim ┼ítandom, a ono ┼íto je karakteristi─Źno ve─ç neku godinu za redom je da ─çemo biti prisutni na otvorenom prostoru s na┼íom mobilnom ekspoziturom, ┼íto je prakti─Źno jedan od primera strategije razvoja Banke, odnosno ┼żelje da uvek budemo ┼íto bli┼że na┼íim klijentima, rekao je Aleksandar ─îortan, ─Źlan Izvr┼ínog odbora Banke Po┼ítanska ┼ítedionica.

- Nama je ─Źast da smo, mada smo mnogo mla─Ĺa kompanija od Novosadskog sajma, deo ovakve manifestacije. ─îesto pri─Źamo kako je poljoprivreda u Srbiji bitna i kako ima veliki potencijal, ali ne smemo da zaboravimo da je pored potencijala potrebno ulo┼żiti i mnogo energije, znanja i truda. Al Dahra je pre nekoliko godina i pokazala kako kupovinom imovine PKB-a, ta reorganizacija i transformacija mo┼że da bude vrlo dobra. U poslednjih nekoliko godina je u agrar Srbije u Al Dahru ulo┼żeno vi┼íe od 85 miliona evra prvenstveno u novu mehanizaciju. U narednom periodu ─çemo fokus staviti na novu mehanizaciju, drena┼żne sisteme, sisteme za navodnjavanje. Ideja je da se u narednih nekoliko godina ulo┼żi vi┼íe od 120 miliona evra, a u kadrove ula┼żemo onoliko koliko tr┼żi┼íte mo┼że da nam ponudi. Bez mladih nada i nove energije nema napretka i zato kontinuirano radimo na obnavljanju kadrova i sara─Ĺujemo sa Poljoprivrednim fakultetom u Zemunu i u Novom Sadu, rekao je Predrag Klepi─ç, direktor poljoprivrede Al Dahre, Zlatnog sponzora Poljoprivrednog sajma.  

Pokrajinska vlada i sekretarijati su tradicionalno na Poljoprivrednom sajmu. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam ─çe se, od 20. do 26. maja, predstaviti na svom Paviljonu u Hali ”Master“. Tokom sedam dana promovisa─çe ┼żensko preduzetni┼ítvo i stare zanate, male preduzetnike i nosioce oznake „Najbolje iz Vojvodine” koji ─çe prezentovati svoje proizvode i usluge. Sekretarijat ─çe organizovati i Dan romskog preduzetni┼ítva, Dan LAG-ova i Dan vina... I Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo ─çe se predstaviti u Hali „Master“ ┼ítandom na kojem ─çe, izme─Ĺu ostalog, Udru┼żenje mladih poljoprivrednika oganizovati Konferenciju za mlade poljoprivrednike. U Sekretarijatu planiraju i potpisivanje konkursa za dodelu subvencija kao i rad poljoprivrednih stru─Źnih slu┼żbi koji ─çe biti organizovan u Hali 23.

Grad Novi Sad je i Grad doma─çin Poljoprivrednog sajma, ali i izlaga─Ź.  - Grad Novi Sad i Novosadski sajam po devedeseti put otvaraju svoja vrata za najve─çi agrarni doga─Ĺaj u ovom delu Evrope. Iako smo u prethodnoj deceniji slu┼íali kako sajmovi gube na zna─Źaju, kako ─çe sajmovi nestati i kako ─çe sve preuzeti internet i onlajn poslovanja ovaj broj izlaga─Źa i dr┼żava koje u─Źestvuju na 90. me─Ĺunarodnom poljoprivrednom sajmu ukazuju da poslovni svet, kompanije, izlaga─Źi ┼żele da vide druge ljude, ┼żele ┼żivu re─Ź, kontakt i da porazgovaraju. Ono ┼íto je u savremenom svetu va┼żno je i veliki broj prate─çih doga─çaja i susreta koji ─çe biti organizovani. Pored ove direktne koristi za Novi Sad je va┼żna indirektna korist jer vansajamska potro┼ínja znatno uti─Źe na privredu Novog Sada. Svaki dinar ulo┼żen u Novosadski sajam i Poljoprivredni sajam se vi┼íestruko vra─ça, rekao je  Milorad Radojevi─ç, ─Źlan Gradskog ve─ça za privredu. - Grad Novi Sad ─çe se predstaviti u Hali „Master“. Sa nama ─çe biti organski proizvo─Ĺa─Źi kao i proizvo─Ĺa─Źi sa za┼íti─çenim geografskim poreklom, a prati─çe se i ono ┼íto radimo kroz podr┼íku poljoprivrednim proizvo─Ĺa─Źima. Prvi put sa nama ─çe na ┼ítandu biti novosadski vinari kao i mala poljoprivredna gazdinstva koja se bave preradom, dodao je Radojevi─ç.

Svi segmenti Poljoprivrednog sajma privla─Źe pa┼żnju. Me─Ĺu najinteresantnijima su uvek izlo┼żba poljoprivredne mehanizacije i Poklon-igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama. Darodavci su ove godine pripremili pet poklona, a ujedno izla┼żu mehanizaciju, ma┼íine i opremu. Agopanonka ─çe darovati traktor Belarus 820 i rasipa─Ź HMS-A 1000. - Svake godine podvla─Źim da je za nas Poljopivredni sajam izuzetno zna─Źajna manifestacija iz prostog razloga ┼íto tih sedam dana imamo priliku da sretnemo na┼íe korisnike, potencijalne korisnike, klijente, dilere i dobavlja─Źe. To je za nas olak┼íavaju─ça okolnost jer na jednom mestu mo┼żemo da raspravljamo o problemima koje imamo i na─Źinima za njihovo re┼íavanje. Vrednost traktora koji poklanjamo je 26.000 evra, a rasipa─Źa 3000 evra. Tradicionalno ─çemo izlagati na 2000 kvadrata. Ono ┼íto na┼íe kupce i poljoprivrednike zanima je akcija koju ─çemo imati na Sajmu  - popusti od 500 do 3000 evra, dok ─çe na priklju─Źne ma┼íine popust biti do 8%. Podse─çam i na akciju staro za novo, koju smo po─Źeli pre nekoliko godina i koja se pokazala uspe┼ínom. Ove godine planiramo da kroz nju obuhvatimo 60 do 80 traktora, istakao je Aleksandar ┼ávonja, zamenik generalnog direktora kompanije Agropanonka.

Kompanija KITE DOO, ─Źlanica Poslovnog udru┼żenja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, poklanja traktor D┼żon Dir 5045D, a na ┼ítand postavlja i premijere i novitete.  - U okviru tradicionalne ponude D┼żon Dir traktora mi ─çemo izlagati na 1800 metara kvadratnih. Pored traktora ponudi─çemo i priklju─Źne ma┼íine. Imamo i tehni─Źke inovacije, izme─Ĺu ostalih u opremi za negovanje travnatih i golf terena. U okviru ponude agronomije imamo semenski materijal, sila┼żna hraniva, sredstva za za┼ítitu bilja... I mi pripremamo odre─Ĺene popuste, a oni se kre─çu od 3% pa nadalje, rekao je, izme─Ĺu ostalog, ─Éor─Ĺe Mi┼íkovi─ç, izvr┼íni direktor kompanije KITE DOO.

Kompanija MBV ove godine je za Poklon-igru pripremila dva vredna poklona  - prskalicu Badilli od 600 litara i sejalicu Ozduman. I to nije sve ┼íto ─çe na Sajmu prikazati. Predstavi─çe svoje udarne proizvode – priklju─Źne ma┼íine koje su najprodavanije, a sa partnerima ─çe promovisati novitete - pobolj┼íanu prikolicu Palazoglu, prskalicu Badili, Ozduman sejalice.

- Jubilarni Me─Ĺunarodni poljoprivredni sajam organizujemo sada kada obele┼żavamo 100 godina od osnivanja  Novosadskog sajma. ┼áto se ti─Źe reprezentativnosti i broja izlaga─Źa, ove godine imamo 1.100 izlaga─Źa iz 26 dr┼żava. Zemlja partner je Italija koja je tre─çi put u ovoj ulozi i na prethodnim konferencijama smo najavili njihov nastup na preko 500 kvadratnih metara. ┼Żelimo da istaknem da su, pored nastupa koji su pripremili na Sve─Źanom otvaranju, prakti─Źno podigli letvicu u organizaciji i pripremili set aktivnosti koje ─çe biti odr┼żane u gradu, pre svega kulturne doga─Ĺaje. Mogu da potvrdim da ─çe sa na┼íe strane na Sve─Źanom otvaranju biti predsednica Vlade, Ana Brnabi─ç, a doga─Ĺaju ─çe prisustvovati i italijanski ministar poljoprivrede Farn─Źesko Lolobri─Ĺida tako da ─çemo imati otvaranje na najvi┼íem mogu─çem nivou, najavio je generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetkovi─ç.

-Najskuplji traktor na Sajmu ─çe biti  traktor Case IH Steiger 500, po ceni od 462.000 evra+PDV, a bi─çe izlo┼żen na ┼ítandu Agromarket Machinery.  Specijalizovani kombajn Grimme REX 6200 kompanije ITN Group  - Agrotech, ─Źija je osnovna cena 670.000 evra+PDV, i najavljena je premijera ┼żitnog kombajna, guseni─Źara Fendt IDEAL 8, koji ─çe biti ujedno i najskuplji ┼żitni kombajn na Sajmu ─Źija je vrednost oko 700.000 evra+PDV, izlaga─Ź je Inter Agrar. Ministarstvo poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede, ove godine je dodatnim sredstvima pomoglo da odr┼żimo Nacionalnu izlo┼żbu stoke i Izlo┼żbu genetskih potencijala. Pomo─ç nam je stigla i oko odr┼żavanja „Bio ba┼íte“ koja ─çe biti interesantna na┼íim posetiocima. Uspeli smo da obezbedimo adekvatan reprezentativan broj grla, goveda, konja, koza, ovaca i ┼żivine, a ove godine na izlo┼żbi ne─çe biti svinja, zbog opasnosti od afri─Źke kuge. Ima─çemo 21. maja, takmi─Źenje u preponskom jahanju, kao i pro┼íle godine Dan sto─Źara, Dan vo─çara… Najavljujem i jednu humanitarnu akciju koja ─çe biti odr┼żana u saradnji sa NURDOR-om i Kompanijom Stamevski, a realizovana na Poljoprivrednom sajmu, gde ─çe u akciji „Human i Sladak“ sav prikupljeni nov─Źani iznos i─çi NURDOR-u za izgradnju ┼íeste roditeljske ku─çe, dodao je Slobodan Cvetkovi─ç, generalni direktor Novosadskog sajma.

Ovogodi┼ínji Me─Ĺunarodni poljoprivredni sajam bi─çe odr┼żan od 20. do 26. maja. Radno vreme za posetioce je od 9 do 19 ─Źasova, osim u petak, 26. maja kada ─çe radno vreme biti od 9 do 16. ─Źasova.

Pojedina─Źne ulaznice staju 700 dinara, dok su u kolektivnim posetama 500 dinara po osobi. Ulaznice za kolektivne posete ─Ĺaka i studenata, decu od 7 do 14 godina i penzionere ko┼ítaju 350 dinara. Za kolektivne posete neophodno je dostaviti najavu posete sa brojem posetilaca (najmanje 15 osoba), na memorandumu zadruge, ┼íkole, fakulteta ili kompanije sa pe─Źatom i potpisom ovla┼í─çenog lica.

Porodi─Źni dan je sreda, 24. maj. Tada cela porodica, sa decom do 14 godina, bez obzira na to koliko ih ima, Sajam mo┼że da poseti uz jednu ulaznicu kupljenu za 700 dinara.

Sve kupljene ulaznice su i kuponi za u─Źestvovanje u Poklon-igri. NOVOSADSKI SAJAM---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---