Jubilej

 

POLJOPRIVREDNA ŠKOLA U FUTOGU SLAVI 75 ROĐENDAN I OTVARA OGLEDNU FARMU SVINJA

Futog, 30.11.2022.

Poljoprivredna ┼íkola u Futogu 2. decembra obele┼żi─çe 75 godina postojanja otvaranjem male, savremene farme svinja i sve─Źanom akademijom.

  • Iako ┼íkola poodavno ne nosi naslov „ogledna”, u novije vreme nastoji  da to bude, jer se u poljoprivredi doga─Ĺaju velike napredne inovacije i to gotovo u svim oblastima - ka┼że za „AgroServis plus” direktor ┼íkole Du┼ían Gagi─ç i isti─Źe da je ┼íkola, uz veliku pomo─ç donatora, izgradila malu savremenu farmu svinja.

┼ákola poseduje i primernu mlekaru, kao i zemlji┼íte za biljnu proizvodnju. Pomenuta investicija je iznosila oko 230.000 evra i gra─Ĺena je i opremljena po najvi┼íim standardima. O tome biv┼íi u─Źenik i ekspert za svinjarstvo dr Vitomir Vidovi─ç ne krije zadovoljstvo, jer je posle stotinu razli─Źitih realizovanih projekata u svinjarstvu, po celom svetu, uspeo da projektuje i vodi izgradnju u ovoj presti┼żnoj ┼íkoli, koju je zavr┼íio 1966. godine.

  • Za budu─çe sto─Źare opremili smo mali savremeni objekat u kome ima mesta za 30 krma─Źa i za sve faze uzgoja. Ishrana je automatska, a postoje i klima ure─Ĺaji, kao i svi drugi uslovi za ┼żivotinje – zadovoljan je dr Vidovi─ç obavljenim poslom i isti─Źe kao korisno u─Źe┼í─çe vi┼íe donatora, uglavnom biv┼íih u─Źenika.

Dr Vitomir Vidovi─ç (u sredini) sa doma─çinima farme

Poljoprivredna ┼íkola poseduje solidnu ekonomiju za ratarstvo, sto─Źarstvo i vo─çarstvo. Nekada su imali 70 krava muzara. Danas je to stado manje, ali imaju izuzetno kvalitetan sir - ravan svetskim brendovima, ┼íto je rezultat saradnje sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu.

Poodavno se govori da je u planu izgradnja nove ┼íkolske zgrade, a da se stara uredi za muzej ili neku drugu potrebu. Na┼í poznati novinar, ro─Ĺen u Futogu, Borivoje Mirosavljevi─ç, izuzetan fotoreporter i autor pedesetak fotomonografija, ka┼że da je stara zgrada ┼íkole „kao ro─Ĺena za muzej filma i fotografije”, za ─Źega ima mnogo sabranih eksponata.

Prekosutra ─çe ┼íkola u Futogu okupiti brojne goste i zvani─Źnike iz cele zemlje. Mo┼żda ─çe neko i saop┼ítiti vest kada ─çe po─Źeti izgradnja nove ┼íkolske zgrade!?---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---