JUNAD PRODATA U VUČITRN

 

Vašar u Rumi

Ruma, 4. april 2011.

Prvi proletnji vašar u Rumi protekle nedelje posetilo je više od 20.000 ljudi, a ponuda gotovo svih roba bila je veća nego protekle zime.  Kupcima se nudilo i više mehanizacije, stoke i semenske robe, a najviše kućnih potrepština.

Među stočarima bilo je ovčara sa Zlatibora, iz Banata i Srema, pa je ponuda jaganjaca bila velika – oko 500 komada, a cene su se kretale od 180-240 dinara za kilogram. Posle duže pauze na pijaci je  bilo i prasadi  po 180 dinara kilogram, ali i za 4.500 dinara (prase od 25 kilograma).

Telad su ponovo dostigla visoku cenu od 3,20-3,40 evra po kilogramu. Od oko 800 ponuđenih telića, prodato je stotinak.

Stočari smatraju da nakupci podižu cene teladi prema ceni kukuruza, a to nije realno, jer se više isplati prodaja kukuruza (18 do 20 dinara kilogram) nego tov junadi sa cenom od 1,8 evra po kilogramu.

Posle gotovo godinu dana  sva ponuđena utovljena junad je prodata po ceni 1,75 -1,90 evra za kilogram. Tako je Nikola Prgomelja iz Rume utovljeno june od 790 kilograma prodao Bajrami Kosovu iz Vučitrna, koji nedeljno u Vojvodini kupuje trdesetak komada. On je bio i jedini kupac junadi na vašaru u Rumi.

- Ljudi, mi trgujemo, slikaj – plaćamo i vozimo. Mi smo se pomirili, napiši slobodno. Mi trgujemo – vidi da li smo mi i jedini kupci ovde – rekao je Kosova.

Stočar Prgomelja kaže da su ljudi sa Kosova mesecima jedini kupci u Sremu, da njih nema stoka bi ostala neprodata.

I ovog vašara bilo je neobeleženih grla stoke (jaganjci) i semena bez certifikata (detelina, arpadžik).

SLIKA: Bajrami Kosova i Nikola Prgomelja

SLIKA: Na vasaru u Rumi 03. 04.2011.ponudjeno 500 jaganjaca