Novi Sad
Photo: Freepik.com
Odgajivači tovne junadi i klaničari i u Srbiji postavljaju pitanje: “Da li je moguće da će svet uskoro jesti laboratorijski stvoreno juneće meso?” Meso je stvoreno i države koje za takav proizvod imaju interes, daju saglasnost za prodaju. Poslednji je to uradio Izrael i to za svoju kompaniju “Aleph farms LTD”. Prodajna cena nije poznata, već samo opredeljenje pomenute kompanije da ova roba nije namenjena samo imućnima.
Kako saznaje “AgroServis plus” među tehnolozima o šansama za opstanak ovog mesa na tržištu ne postoji jedinstveno mišljenje, ali su jedinstveni da ne može biti reč o jeftinom proizvodu jer se upotrebljavaju ekstrakti biljnog porekla.
Na tržištu junećeg mesa dešavaju se novosti – Ruska Federacija postaje izvoznik junetine, a Kina koja po tradiciji uvozi juneće meso iz Australije, sada na svom tržištu nudi i zamrznutu junetinu posebnog kvaliteta za 120 dolara po kilogramu.
Inače, sveža junetina boljeg kvaliteta u Izraelu prodaje se po 1962 dinara po kilogramu. U Italiji, u koju smo nekada izvozili živu junad i meso, cena ovog proizvoda kreće se oko 2010 dinara po kilogramu. U Turskoj gde smo zainteresovani za prodaju, cena je 1464 dinara po kilogramu, Grčkoj 1430, a u Saudijskoj Arabiji 1400 dinara. Junetina uobičajenog kvaliteta u Kini ne prelazi cenu od 1300 dinara, kao što je i na Kipru, u Mađarskoj, Sloveniji, Albaniji, dok je u Egiptu 1200 dinara po kilogramu. Prema ovim cenama naši izvoznici mogu analizirati tržište i ponuditi naš kvalitet. Prodajna cena junećeg mesa u Rusiji je 755 dinara po kilogramu, a u Ukrajini 650. Niže cene od ovih su u Argentini, Boliviji i Indiji.
Sve donedavno Poljska, Urugvaj i Hrvatska imali su uz Rumuniju cene mesa 1120-1250 dinara, međutim ta ponuda se promenila naviše.
Na sasvim novi izazov, meso iz laboratorija, naši farmeri reagovaće ponudom junetine iz prirode koju pokreće proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa goveda.