ponedeljak, april 15Agro servis

Kako rade Državne robne rezerve?

 

PROVERA LAGERA DELIMIČNO OTKRIVA PREVARE

Beograd, 31. maj 2013.

Kako je „AgroServis” nedavno objavio, specijalne komisije Državnih robnih rezervi su krenule u proveru lagera pšenice kod svojih ovlašćenih skladištara. Razlog za ovaj posao je objavljena prodaja pšenice (stoji na lageru 1-2 godine) i dojava da su pojedini skladištari prodali državnu pšenicu.

Naš izvor iz Robnih rezervi tvrdi da je postojeća provera lagera kod osumnjičenih nestručna i nepotpuna, iako se u timu nalazi i tržišni inspektor, koji ima pravo na uvid u sve lager liste.

Zbog ovakvog ponašanja tržišne inspekcije moguće je da skladištar kao državnu prikaže zrno drugog korisnika silosa.

Prema dosadašnjem učinku komisije, desetak skladištara će, ipak, biti u situaciji da odgovaraju za nestalu robu, ali samo pod uslovom da se „jaki pojedinci iz Vlade ne umešaju u ceo postupak”, kaže naš sagovornik (ime poznato redakciji). On tvrdi da najmanje 62.000 tona pšenice postoji samo na popisu i da država u ovom času ne može da raspolaže sa tim zrnom.

U toku kontrole prvo je komisija na nekim mestima naišla na prazan silos, a onda je vlasnik uložio prigovor i tražio ponovni dolazak komisije da bi oni tada videli pristiglu robu kao državni lager.

Iako se zna da su pojedini silosi dobili status ovlašćenih skladištara, iako nisu bili završeni, neko bez bankarskih garancija, a postoji i slučaj da je skladištar bez silosa dobio i prodao robu za oko 60 miliona dinara, u samoj Direkciji o konkretnim slučajevima ne žele da govore, kao ni o dugovima nafte, metala, brašna, pa čak i o dugu od 1.200 tona šećera, koliko godinama duguje jedna od fabrika sokova.

Sporom intervencijom Državnih robnih rezervi jedan silos je otišao u stečaj, a iz njega je danima odvoženo državno žito na drugu lokaciju, a sada se vodi kao nestala.

Naš sagovornik tvrdi da bez operativaca i naklonosti rukovodilaca u Državnim robnim rezervama nijedna sumnjiva „operacija” nije mogla biti izvršena.

Skladištari koji su prodali državnu pšenicu na sve moguće načine žele da kupe vreme da bi iz nove žetve obezbedili zrno i sakrili prevaru.

Nekima su najavljene ponovne revizije, ali oni odgovaraju da silose dezinfikuju i da su 15 dana zatvoreni i da ne mogu da ih otvaraju. Ko će prihvatiti ovakvo obrazloženje, ostaje da se sačeka!

Najavljena smena direktora Rezervi Gorana Tasića je odložena zajedno sa promenama načelnika pojedinih sektora, jer se, navodno, od njih očekuje da pruže punu saradnju istražnim organima koji kontrolišu poslovanje ove državne institucije, u kojoj dve decenije nije izvršen fizički uvid u listu roba sa spiska. Ovog posla nije se prihvatio ni ministar Rasim Ljajić, čijem resoru pripadaju Državne robne rezerve.

Državne robne rezerve, inače, imaju potpisani protokol sa Kompenzacionim fondom Republike Srbije o korišćenju javnih skladišta za njihove potrebe. Ovaj fond trenutno ima 17 licenciranih skladišta koji imaju po dva usipna koša (moguće razvrstavanje kvaliteta) i što je još važnije čvrste garancije banaka za posao kojim se bave.

Ostavite odgovor