KAKO SEJATI SUNCOKRET U PLODOREDU?

 

Novi Sad, 19. oktobar 2018.

Izvor: Agroklub

  • Osim ┼íto ne podnosi monokulturu, suncokret ne podnosi ni brzo vra─çanje na istu povr┼íinu. Ranije se preporu─Źivalo da se plodored postavi tako da se suncokret vra─ça na istu povr┼íinu tek posle 3-4 godine. Me─Ĺutim, u savremenoj proizvodnji ta kultura ne bi smela da se vrati na istu povr┼íinu pre nego ┼íto pro─Ĺe 6-7 godina.

Suncokret uop┼íte ne podnosi monokulturu. Pri takvom na─Źinu gajenja, ta uljarica podbacuje u prinosu, a podba─Źaj je utoliko ve─çi ukoliko je monokultura dugotrajnija. Ipak, kako nagla┼íava savetodavka za ratarstvo - Milica Popadi─ç, i pri jednogodi┼ínjem uzastopnom gajenju na istoj parceli smanjenje prinosa je veliko. Nepovoljan uticaj monokulture je u najve─çem stepenu posledica napada bolesti i ┼íteto─Źina. Zato se ni poja─Źanim ─Ĺubrenjem ne mo┼że ubla┼żiti nepovoljan uticaj monokulture.

Na istoj parceli suncokret ne bi trebalo sejati 6-7 godina

Osim toga, ┼íto ne podnosi monokulturu, suncokret ne podnosi ni brzo vra─çanje na istu povr┼íinu. Popadi─çeva podse─ça na to da se ranije preporu─Źivalo da se plodored postavi tako da se suncokret vra─ça na istu povr┼íinu tek posle 3-4 godine. Me─Ĺutim, u savremenoj proizvodnji suncokreta mora se imati u vidu ─Źinjenica da su visokorodne sorte, to jest hibridi suncokreta osetljiviji na bolesti, kao i podatak da se vegetativna masa suncokreta nakon ┼żetve zaorava. Zato ta kultura ne bi smela da se vrati na istu povr┼íinu pre nego ┼íto pro─Ĺe 6-7 godina.

Ozima pšenica najbolji predusev za suncokret

Suncokret ne postavlja nekakve posebne zahteve prema predusevima. Ipak, ne treba ga gajiti neposredno posle razoravanja travnog pokriva─Źa, kao i posle vi┼íegodi┼ínjih mahunarki. U suvljim podnebljima lucerka mo┼że biti vrlo nepodesan predusev za suncokret jer isu┼íuje zemlji┼íte, a naro─Źito dublje slojeve iz kojih se suncokret snabdeva vodom u kriti─Źnim periodima. Jednogodi┼ínje mahunarke mogu da budu dobri predusevi za suncokret, sa izuzetkom soje, zbog nekih zajedni─Źkih bolesti koje se javljaju i na suncokretu. Okopavine koje kasno stasavaju nisu podesne kao predusevi zbog kasne jesenje obrade. Kukuruzse smatra dobrim predusevom, naro─Źito rani hibridi koji se ranije skidaju sa parcela. Strnine su tako─Ĺe dobri predusevi, a najbolja je ozima p┼íenica ┼íto se u praksi naj─Źe┼í─çe i de┼íava.

Suncokret loš predusev za soju

ekstenzivnoj ratarskoj proizvodnji suncokret je tretiran kao lo┼í predusev po┼íto iz zemlji┼íta iznosi znatne koli─Źine hranljivih materija. U intenzivnoj proizvodnji on je dobar predusev za gotovo sve njivske biljke. Posle njega zemlji┼íte, po pravilu, ostaje nezakorovljeno i u dobrom fizi─Źkom stanju. Ipak, u suvljim podru─Źjima on je manje podesan predusev jarim usevima, naro─Źito onima koji imaju ve─çe potrebe za vlagom i du┼żi vegetacioni period, po┼íto isu┼íuje dublje slojeve zemlji┼íta. Zato je znatno bolji kao predusev ozimim usevima, odnosno, ozimim strninama. U tom pogledu on ima zna─Źajnu prednost jer dosta ranije napu┼íta parcelu. To omogu─çava da se obrada i setva ozimih useva izvede blagovremeno i kvalitetno. Kod nas se posle suncokreta naj─Źe┼í─çe seje ozima p┼íenica. Najve─çi akcenat treba da se stavi na to da suncokret nije dobar predusev za soju, kao ┼íto ni soja nije dobar predusev suncokretu.