ponedeljak, april 15Agro servis

Kilo žive vage osam kilograma kukuruza

 

OGRANIČENE CENE SVINJSKOG MESA MOGLE BI DA DOPRINESU SMANJENOM TOVU

Beograd, 04.08.2022.

Novosti

  • DO kraja meseca cene svinjskog mesa će biti ograničene. Tako, osim građanima, čini se, ova odluka ne odgovara mnogo klaničarima, a ni trgovcima.

Nisu sa njom saglasni preterano ni sami uzgajivači, jer im to ograničava cenu po kojoj mogu da prodaju živu stoku. Stručnjaci, s druge strane, smatraju da bi cena žive vage svinjskog mesa trebalo da bude u vrednosti osam kilograma kukuruza. Ovaj problem treba rešiti na duže staze, jer je tov svinja sve siromašniji.

Uredba koja zamrzava cene pojedinih vrsta namirnica, ograničila je cenu svinjskog buta bez kostiju na 750,20 dinara po kilogramu. Svinjska plećka bez kostiju je 738,10, a vrat sa kostima ne sme da prelazi 689,70 dinara po kilogramu. Svinjska slabina sa kostima je 659,45 dinara za kilogram. Do kraja avgusta ograničava se i maksimalna cena celog pileta, po kilogramu, na 299,99 dinara.

– Farmeri sa trenutnom otkupnom cenom žive stoke mogu da pokriju troškove proizvodnje, sa možda blagom zaradom, da baš nisu na gubitku – smatra Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije.

– Naša preporuka da se napravi paritet prema kukuruzu nije uvažena i moraćemo i dalje da idemo sa tim zahtevom. Na taj način bi se uredilo tržište. Svinja je sve manje. LJudi se ne odlučuju na tov, jer je nesigurna cena. Pre dva meseca kilogram žive vage svinjetine bio je 180 dinara, a sada je oko 260. Trenutno jeste dobra cena, ali ovaj problem treba rešiti na dužem roku, da bi se obnovila proizvodnja.

Kako objašnjava Budimović, klaničarima je ograničena proizvodna cena, a trgovcima maloprodajna. Te dve karike su obuhvaćene i lome se koplja između klaničara i farmera. Sada klaničar neće da plati više uzgajivačima svinja, jer ima ograničenu cenu prema trgovcu. Da nije toga, možda bi dao i više. Inače, ukupna stopa marže na svinjsko meso ne sme biti veća od osam odsto, a za pileći trup pet procenata.

– Insistiramo na paritetu, pa da kilogram tovljenika onda bude u vrednosti osam kilograma kukuruza – smatra Bogunović.

– Koliko god da košta kukuruz. To bi donekle umirilo njihove odnose. Dalo sigurnost stočaru i klaničaru, jer su oni vezani. Uz to, klaničari su u obavezi da im prosečna proizvdnja bude kao prethodnih 12 meseci. Naravno, svi oni prate kupce. Jer niko nije mogao da stavi da kilogram buta košta 1.500 dinara, kad to ne bi imao ko da kupi. Na dugi rok, ova odluka neće dati rezultate, jer će doprineti samo tome da nemamo dovoljno svinja. Kada govorimo o piletini, dok je ograničena cena pilećeg trupa na 300 dinara, ona raste kada se pile iseče, na fileu ili karabataku.

Situacija nije sjajna ni sa junetinom, smatra Budimović. Visoka je cena junećeg mesa, poskupljuje hrana, a bikova je sve manje. Nema ni potrošnje, jer niko neće da plati 1.200 dinara za kilogram mesa, iako ono vredi toliko.

– Nemamo nigde ni izvoz junećeg mesa, pa nema šta da povuče, da to krene – objašnjava Budimović.

– Kada je cena pala, smanjila se proizvodnja. To ne može tako brzo da se prekine, jer je tu najsporiji obrt kapitala.

UVOZ MESA

ZA prva četiri meseca 2022. godine uvezeno je ukupno 12.769 tona svinjskog mesa, u vrednosti 27,6 miliona evra. Ostvareni uvoz je za 88 odsto veći u odnosu na vrednost uvoza za isti period 2021. godine, kaže Branislav Gulan, analitičar. Najveće količine tog mesa stigle su iz Španije.

Prema podacima Evrostata, procenjuje se da je proizvodnja svinjskog mesa u Srbiji u prvom kvartalu 2022. manja za oko 48,2 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2021. godine.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor