КЛАНИЧАРИ НЕЗАДОВОЉНИ ВЛАДИНОМ ОДЛУКОМ О ПОЈЕФТИЊЕЊУ МЕСА, ПРОИЗВОЂАЧИ ОГОРЧЕНИ

 

Београд, 18.07.2022.

Политика

Већина продаваца меса у Србији сматра да ће због одлуке Владе Србије да врати цене неких категорија свињског меса на нижи ниво за 20-30 одсто пословати са губитком, за ретке кланичаре то је исправна одлука, а произвођачи товљеника су огорчени и тражиће хитан састанак са председником државе Александром Вучићем.

Сувласник Месне индустрије „Матијевић” Зоран Матијевић рекао је за Бету да од петкамесо у продавницама те компаније продају по прописаним ценама и да је само за један дан разлика између тих и досадашњих, слободних цена четири милиона динара.

Влада Србије је, изменом постојеће Уредбе о ограничавању висине цена основних животних намирница прописала да цена свињског бута не сме бити виша од 709 динара, плећке од 699 динара, а месо од свињског врата са костима моћи ће да се продаје за максимум 595 динара, колико ће коштати и свињска слабина са костима.

Матијевић је рекао да се тржиште никад не може уредити уредбама, већ слободном конкуренцијом.

„Свињско месо није социјална категорија. Враћању цена вероватно је допринела повика да је месо од свињског бута преко 1.000 динара, али је повећана и откупна цена живе стоке са 240 на 270 динара по килограму”, рекао је Матијевић.

Додао је да не зна до када важи уредба, али да претпоставља да је донета за месец дана, па ће се продужавати уз високе запрећене казне, ако се не поштује државни ценовник.

Он је рекао да ће продавци имати губитке и због ниске марже на продају пилетине која је са 20-25 одсто спуштена на десет одсто.

Власник Индустрије меса „Ђурђевић”, Миленко Ђурђевић рекао је да је држава у праву што је донела одлуку о појефтињењу меса јер ће то натерати произвођаче свиња да спусте цене живе стоке са 270 на 240 динара.

„Неки неће да продају свиње ни за 270 динара по килограму, већ траже 300 динара. Један сам од три највећа произвођача свиња и знам да по овим ценама произвођачи свиња зарађују 7.000 динара по грлу”, рекао је Ђурђевић.

Истакао је да он на његовој фарми има зараду од 1.000 динара по товљенику.

„Произвођачи свиња траже цене које су за евро више него у околним земљама. У Хрватској је килограм живе ваге товљеника 1,49 евра, а у Србији 2,3 евра”, рекао је Ђурђевић.

У Србији је према његовим речима најпрофитабилнији бизнис узгој свиња, па ће и сам профит са фарме морати да пребаци у кланичну индустрију, како би надоместио мањак.

Председник Сабора произвођача агропривреде Србије (СПАС) Зоран Милићевић рекао је да су произвођачи огорчени и да ће тражити хитан састанак са председником Србије Александром Вучићем јер је одлука Владе притисак на кланичну индустрију која неће више плаћати товљенике ни по 270 динара.

„Паникајемеђу произвођачима товљеника, оно мало што их је остало, јер нема зараде ни по цени од 270 динара по килограму, после оволиког поскупљења сточне хране”, рекао је Милићевић.

Додао је да се у централној Србији скоро не може наћи произвођач товљеника јер се фарме гасе, а на издисају је и једна од највећих близу Краљева са 400 крмача и више стотина товљеника.

„Све се прелама преко леђа пољопривредника, спремни смо да истерамо преостале товљенике, па нека их чува Влада Србије и продаје по ценама које прописује”, рекао је Милићевић.

Додао је да се Влада Србије није сетила да помогне сточарима у овом кризном времену, па се не треба чудити што млади беже из земље у којој раде по цео дан, а не могу ништа да зараде.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---