КЛОТИАНИДИН И ТИАМЕТОКСАМ ЗАБРАЊЕНИ У СРБИЈИ

 

Београд, 07.05.2021.

Извор: Tanjug    

  • У складу с одлукама ЕУ којима се забрањује употреба активних супстанци имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам, због штетног деловања на пчеле, активне супстанце клотианидин и тиаметоксам су забрањене и у Србији, то јест укинута су сва средства за заштиту биља регистрована на основу њих, речено је Танјугу у Министарству пољопривреде.

Када је реч о активној супстанци имидаклоприд, дозвољена је употреба средстава за заштиту биља регистрована на основу ње, само за коришћење у затвореном простору, што је било у складу са претходном одлуком ЕУ, наводе у Министарству пољопривреде.

Такође, истичу да ће са доношењем нове Листе одобрених супстанци бити потпуно укинута примена имидаклоприда и у затвореном простору.

Раније данас објављено је да је највиши суд ЕУ одбио да по жалби концерна Бајер поништи одлуку нижег суда из 2018. године о забрани три активне супстанце за инсектициде - имидаклоприда, клотианидина и тиаметоксама.

У министарству напомињу да се средства за заштиту биља у Србији могу регистровати само ако се активна супстанца коју средство садржи налази на Листи одобрених супстанци, која се доноси на основу Закона о средствима за заштиту биља.

Листа одобрених супстанци усклађује се с европским одлукама о одобрењу или забрани коришћења активних супстанци у циљу регистрације средстава за заштиту биља.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Kako Povećati Prinos 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---