ponedeljak, april 15Agro servis

KO NAJVIŠE PROFITIRA OD AGRARNIH SUBVENCIJA

Brisel, 09.12.2022.

Politika

  • Raspodela ovog novca često problematična i nepravedna, navode nemački mediji

Najveća stavka u budžetu EU su agrarne subvencije, a najviše od toga profitiraju koncerni.

Svake godine Evropska komisija dodeli 50 milijardi evra poljoprivrednim proizvođačima i kompanijama. Ko dobija najviše, analiziralo je više uglednih nemačkih medija problematičnu raspodelu tog novca. Najviše od podsticaja profitiraju Francuska, Španija i Nemačka koje su istina i u vrhu lestvice najvećih proizvođača.

Od 2014. godine 400.000 korisnika u Nemačkoj dobilo je više od 53 milijarde evra. Nemačkim poljoprivrednicima poslednjih osam godina u proseku je isplaćeno po 127.000 evra. Ali gotovo četvrtinu tog novca dobilo je samo jedan odsto njih: 12 milijardi evra ili 30.000 mesečno –po poljoprivrednom proizvođaču. Mala seoska imanja su prosečno dobijala po 200 evra mesečno, piše Dojče vele.

Kako se navodi, taj princip se prepoznaje u celoj EU. U osam zemalja koje su analizirane, velike kompanije i javne institucije su glavni korisnici subvencija. Raspodela je često još nepravednija nego u Nemačkoj: onaj jedan odsto subvencionisanih sa vrha liste dobija čak više od trećine svih subvencija u Evropi. Isto tako, pokazuje se da često investitori i institucije koji nisu iz agrarne branše profitiraju.  Tako u Austriji i Poljskoj velike iznose dobija i Katolička crkva.

Energetski koncern RWE, hemijska kompanija BASF i farmaceutski div Bajer su od 2014. dobili više od tri milijarde evra, preneo je portal Poslovni. Predstavnik za medije RWE naveo je da su subvencije dodeljene za ponovno kultivisanje zemljišta na području rudnika, budući da te površine bez ovih ulaganja ne bi bile na raspolaganju poljoprivrednicima.

BASF ima svoje poljoprivredno imanje koje je dobilo subvencije. A Bajer na svojim poljoprivrednim površinama, tvrdi kompanija, uzgaja stočnu hranu. Osim toga, te površine se koriste za obvezna ispitivanja sredstava za zaštitu bilja prije dodele odobrenja za upotrebu.

U Nemačkoj se, ističe se, posebno izdašno subvencionišu bivše istočnonemačke državne agrarne firme. Te nekadašnje poljoprivredne zadruge su posle ponovnog ujedinjenja privatizovane, a velike površine zemljišta dospele su u vlasništvo privatnih firmi. Među 100 najvećih korisnika subvencija u agrarnom sektoru Nemačke čak 24 su te bivše poljoprivredne zadruge.

Takođe, sedam od deset velikih proizvođača mesa su dobili subvencije, a među njima su i oni koji su kršili zakon o zaštiti životinja. Osim toga, među korisnicima su i veliki zagađivači  koji negativno utiču na ostvarenje klimatskih ciljeva EU, navode mediji.

Borba za ove subvencije je tako žestoka i interesi suprotstavljeni da je planirana reforma agrarnih subvencija 2021. morala da bude odložena na dve godine, navodi Dojče vele. Taj rok je prošao i pravila će se promeniti početkom 2023. Osnovna premija po hektaru će biti umanjena, a poljoprivrednici će moći da traže osebne ekološke subvencije.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor