Komentar nedeljnog prometa roba na Produktnoj berzi u Novom Sadu (07.02.-11.02.2011.)

 

Direktor Produktne berze

Žarko Galetin

 

Ako na tržištu imamo generalno nelikvidnu tražnju, tada na tom tržištu uslove diktira onaj ko ima novac, a ako sa druge strane imamo ukrupnjenu ponudu neke robe koja je u vlasništvu nekoliko tržišnih učesnika, tada tržište kreira onaj ko ima robu. Prvi slučaj je kod nas primenjiv za tržište kukuruza, dok je drugi slučaj slika i prilika tržišta pšenice. Naravno, sve ovo se dešava u okvirima postojećih opštih tržišnih okolnosti izdefinisanih mnogobrojnim više ili manje uticajnim tržišnim faktorima. Kao posledica ovakvog tržišnog šablona na našem tržištu, cena kukuruza je u blagom padu, dok je cena pšenice u daljem usponu. Promet od svega 1.381 tona robe posledica je odgovora onih koji još ne prihvataju uslove dominantnih otkupljivača u slučaju kukuruza, odnosno prodavaca u slučaju pšenice. Taj promet je za 29,09% veći nego prethodne nedelje. Vrednost prometa iznosila je 34.598.940,00 dinara ili za 11,02% više od upoređujućeg pokazatelja iz prethodne nedelje.

Pšenica je svakako roba o kojoj se proteklih dana najviše pričalo. Razlog je jasan - cena vrtoglavo raste, a reprodukcioni lanac na realciji pšenica-brašno-hleb jasno upućuje da će se država naći u ozbiljnom problemu da zaštiti cenu hleba. Prosečna cena trgovanja iznosila je 30,14 din/kg (27,91 bez PDV), što je čak za 7,31% veća cena nego prethodne nedelje. Najviša cena po kojoj je trgovano realizovana je na kraju nedelje, a iznosila je 28,00 din/kg bez PDV. Ovako vrtoglavi rast cene pšenice otvara jedno krucijalno pitanje : da li će, ukoliko cena nastavi dalje da raste, imati uopšte ko da kupi ovako skupu pšenicu?

Izvoz kukuruza sa poboljšanjem vremenskih prilika polako se intenzivira. Za razliku od pšenice, kukuruz je uglavnom u vlasništvu individualnih proizvođača. Interes otkupljivača, a to su uglavnom izvoznici, jeste da cenu obori do granice koja im se uklapa u dobru izvoznu kalkulaciju. Izvoznici kao najlikvidniji deo našeg tržišta, naravno uglavnom uspešno realizuju svoje namere, pa je tako u protekloj nedelji cena kukuruza blago pala za 3,32% u odnosu na prethodnu nedelju, a prosečna cena ove robe je iznosila 22,25 din/kg (20,60 bez PDV).

Soja standardno drži svoju cenovnu poziciju na nivou od 36,00 din/kg bez PDV. Veliki rast tražnje na svetskom tržištu generisan pre svega u naglom porastu tražnje na kineskom tržištu, može perspektivno uticati na rast cene ove robe u svetu, a potom i kod nas.

PRODEX usled naglog rasta cene pšenice beleži nov istoirijski maksimum i na dan 11.02.2011. godine on je iznosio 232,24 indeksnih poena, što je za 1,27 indeksnih poena veća vrednost u odnosu na prošli petak.