Kompenzacioni fond Srbije

 

DR┼ŻAVNE ROBNE REZERVE U SISTEMU JAVNIH SKLADI┼áTA

Beograd, 3. decembar 2010. 

 

Dr┼żavne robne rezerve i Kompenzacioni fond Srbije danas su ozvani─Źili saradnju koja se odnosi na kori┼í─çenje javnih skladi┼íta za potrebe sme┼ítaja robe ─Źiji vlasnik je dr┼żava. Protokol o tom poslu potpisali su Milan ─Éakov, direktor fonda i Goran Tasi─ç, direktor Dr┼żavnih rezervi.

Rezerve su do sada za ─Źuvanje robe za intervencije na tr┼żi┼ítu koristile kapacitete silosa koji su imali status „ovla┼í─Źenog skladi┼ítara“, ali bez dovoljno sigurnosti u kvalitet usluge i poslovnost vlasnika ovih objekata. U ovom sistemu do sada je bilo oko 85 objekata na teritoriji cele dr┼żave. Me─Ĺu ovim skladi┼ítima ima najmanje polovina pogodnih da u─Ĺu pod okrilje Kompenzacionog fonda, ┼íto bi, uz postoje─çih desetak koji po─Źinju da rade, bila velika ponuda prema ratarima. Naime, korisnicima ovog prostora za njihovu robu izdaje se robni zapis koji uva┼żavaju banke i na osnovu kojeg se mo┼że koristiti kratkoro─Źni kredit banaka. Ovo je prva godina redovnog poslovanja javnih skladi┼íta u Srbiji, ali se pokazalo da bez potpunog subvencionisanja kori┼í─çenja, odnosno nadoknade tro┼íkova, ratari ovu ponudu te┼íko prihvataju.

Ako bi robne rezerve nastavile praksu skladi┼ítenja i u narednim godinama, onda bi one koristile najmanje 400.000 tona skladi┼ínih kapaciteta, ┼íto bi uz planirani lager Kompenzacionog fonda, Srbija u javnim skladi┼ítima imala oko milion tona ┼żitarica, ┼íto bi bio i najve─çi kapacitet javnih skladi┼íta u regionu.

Kompenzacioni fond Srbije i Ministarstvo poljoprivrede, u saradnji sa Evopskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), organizovali su danas i savetovanje za bankarski sektor Srbije o finansiranju poljoprivredne proizvodnje po osnovu robnog zapisa.

U─Źesnicima ovog skupa obratio se dr Sa┼ía Dragin, ministar poljoprivrede, i zahvalio se na podr┼íci koju je za realizaciju ovog projekta na┼ía zemlja dobila od USAID-a, Evropske banke za obnovu i razvoj i FAO organizacije i tom prilikom rekao da funkcionisanjem javnih skladi┼íta poljoprivrednici dobijaju priliku da svoju robu prodaju u trenutku kada oni ocene da imaju zaradu i da ─çe zbog toga broj skladi┼íta u idu─çoj godini biti znatno ve─çi.

- Ministarstvo ─çe nastaviti da putem Kompenzacionog fonda stimuli┼íe skladi┼ítenje roba i za to ─çe odvojiti sredstva. Me─Ĺutim, nama ja potreban ve─çi Agrarni bud┼żet, koji u razvijenim zemljama iznosi najmanje pet odsto od dr┼żavnog bud┼żeta, i ako bi to postigli i u na┼íoj zemlji, bio bi to zna─Źajan stimulans poljoprivredi – rekao je Dragin.

Kompenzacioni fond Srbije ove zime nastavi─çe edukovanje poljoprivrednika u saradnji sa bankama o tome kako se robni zapisi mogu na osnovu uskladi┼ítene robe koristiti za pove─çanje tr┼żi┼íne sigurnosti gazdinstava. (AgroServis)