Kompenzacioni fond Srbije

 

PET JAVNIH SKLADIŠTA

Novi Sad, 28. decembar 2010.

 

 

Kompenzacioni fond Srbije, nakon godinu dana eksperimentalnog rada na formiranju javnih skladi┼íta, ovu godinu zavr┼íio je sa pet licenciranih i potpisanim protokolom o saradnji sa Dr┼żavnih robnim rezervama koje koriste usluge 82 ovla┼í─çena skladi┼ítara. O tome Tatijana ─Éukanovi─ç, zamenik direktora Kompenzacionog fonda, ka┼że:

- Prema svim va┼że─çim zakonskim regulativama, status javnog skladi┼íta stekli su vlasnici silosa u Adi, Ba─Źkom Petrovcu, Uljmi, Po┼żarevcu i Negotinu, a za jo┼í deset objekata postupak je u toku. Za idu─çu godinu planiramo da zadovoljimo potrebe u regionima, pa o─Źekujemo da ova skladi┼íta rade u ┼áapcu, Zaje─Źaru, okolini Subotice i tako dalje – ka┼że ─Éukanovi─çeva.

Me─Ĺu silosima koje koriste Dr┼żavne robne rezerve, 40 je tehni─Źki osposobljeno da dobije status javnog skladi┼íta i kada taj prostor bude na usluzi ratarima oni ─çe imati priliku da u ve─çem broju ─Źuvaju robu za povoljnije cene.

Sistem javnih skladi┼íta za┼żiveo je u Bugarskoj i Rumuniji i oni su povezani sa tamo┼ínjim berzama i dr┼żavnim rezervama.

            (AgroServis)