Kompenzacioni fond Srbije u novim poslovima

JAVNA SKLADIŠTA ČEKAJU KUKURUZ

Novi Sad, 8. novembar 2010.

 

Kompenzacioni fond Srbije trenutno u postupku licenciranja ima 13 silosa, koji su prijavljeni za javna skladišta prema zakonu koji precizno definiše standarde i prava korisnika ovih kapaciteta.

Prema zaklju─Źcima odr┼żanog savetovanja o uspostavljanju sistema javnih skladi┼íta, da bi ceo posao bio od koristi za ratare, banke i skladi┼ítare, neophodna je ve─ça informisanost i zna─Źajniji podsticaji iz Agrarnog bud┼żeta za u─Źesnike u sistemu.

U Srbiji, iako postoji 320 skladi┼íta, od toga 82 imaju ugovore sa Dr┼żavnim robnim rezervama, malo je onih koji imaju dva usipna ko┼ía, kvalitetnu mernu opremu i poslovanje koje uva┼żavaju banke i Kompenzacioni fond Srbije. U dosada┼ínje poslovanje silosi su ulo┼żili hipoteke prema bankama, pojedini i nemaju na lageru preuzete robe Dr┼żavnih robnih rezervi, ┼íto, zapravo, govori da je ceo sektor nestabilan. Svega par silosa p┼íenicu razvrstava po klasama kvaliteta.

Skladi┼ítari, bankari i poljoprivrednici, koje je okupio na dvodnevnom seminaru Kompenzacioni fond, ocenili su da je uspostavljanje sistema javnih skladi┼íta korisno za ratare, ali i za dr┼żavu, jer je ovo prilika da svoju robu ─Źuva u sigurnim uslovima. Poljoprivrednici uva┼żavaju robni zapis kao hartiju od vrednosti, koji dobijaju za uskladi┼ítenu robu, ali ove godine takvih potreba gotovo i da nema, jer se sve proizvedeno – p┼íenica, soja, suncokret, prodaje veoma brzo ili se ovim robama pla─ça preuzeto seme, za┼ítita, mineralno ─Ĺubrivo... Me─Ĺutim, iskustva iz drugih zemalja govore da se to retko doga─Ĺa i da javna skladi┼íta donose tr┼żi┼ínu sigurnost farmerima i da su neophodni. U Srbiji je za to ove godine dobar primer p┼íenice, koja je od 12 dinara po kilogramu stigla do 21 dinar po kilogramu. Zbog nedostatka novca za jesenju setvu ve─çina ratara je jo┼í u ┼żetvi prodala zrno. A da su tu robu dali javnom skladi┼ítu uz robni zapis dobili bi kratkoro─Źni kredit, uz kamatu od 3%,  i kasnijom prodajom p┼íenice ostvarili bi profit. Nova ┼íansa za trgovinu uz pomo─ç javnih skladi┼íta je ovogodi┼ínji rod kukuruza, koga Srbija zbog nerazvijenog sto─Źarstva ima za izvoz oko tri miliona tona. Vi┼íe nego ranije ratari su kukuruz smestili u silose i za prole─çnu setvu ne moraju da prodaju ove lagere ako koriste robne zapise javnih skladi┼íta i bankarske kredite.

Zato ─çe stru─Źni timovi Kompenzacionog fonda o tr┼żi┼ínoj sigurnosti koju donosi sistem javnih skladi┼íta upoznati proizvo─Ĺa─Źe po op┼ítinama, da bi i ratari od najbli┼żih vlasnika silosa tra┼żili da ponude ovakav servis Kompenzacionom fondu i da u─Ĺu u proces licenciranja.

Svi oni koji ┼żele dodatne informacije o javnim skladi┼ítima mogu nazvati kol centar 0800-333-555, koji je otvorio Kompenzacioni fond Srbije.

 

     (AgroServis)