ponedeljak, april 15Agro servis

Konačno rast cene pšenice

Žito na berzi poskupelo za više od 11 odsto, ali se najviše trgovalo kukuruzom

Izvor: Politika

Na novosadskoj Produktnoj berzi ukupan obim prometa prošle nedelje bio je 22,52 odsto viši nego prethodne sedmice.

Finansijska vrednost ukupnog prometa iznosila je 32.444.000 dinara. Primarna kultura u trgovanju bio je kukuruz.

Na tržištu kukuruza tražnja je bila veća od ponude, a primetan je bio i cenovni raskorak između ponude i tražnje. Uprkos razlici u ceni nuđene i tražene robe, kukuruz je ove nedelje bio najtrgovanija kultura, učestvujući u ukupnom obimu prometa sa 66 odsto.

agroservis plus promet kukuruza

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,50 do 18,50 dinara po kilogramu bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 17,90 dinara po kilogramu bez PDV-a, te je ove nedelje bio primetan pad cene od 2,92 odsto.

Tržište pšenice u prvoj polovini nedelje obeležila je slaba tražnja, da bi krajem nedelje došlo do smanjenja aktivnosti učesnika na tržištu, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje.

Povećana potražnja za kukuruzom

Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 21,50 do 24,00 dinara po kilogramu bez PDV-a. Srednja cena iznosila je 22,44 dinara po kilogramu bez PDV-a (24,68 dinara kilogram sa PDV-om). U odnosu na sedam dana ranije, cena pšenice zabeležila je rast od 11,44 odsto. U ukupnom obimu prometa pšenica je učestvovala sa 15 odsto.

Ipak, neizvesnost šta će se dalje dešavati na globalnom tržištu žitarica, od čega zavise i profiti domaćih ratara, i dalje postoji. U poslednjem izveštaju o ponudi i potražnji na tržištu žitarica, FAO je snizio prognozu za ovogodišnju proizvodnju žitarica na 2,75 milijardi tona.

U novembru je prognozirao da će dostići 2,76 milijardi tona. To bi značilo da bi se proizvodnja ove godine smanjila dva odsto i dostigla najniži nivo u tri godine. Prognoza je smanjena zbog slabijih izgleda za ukrajinski rod kukuruza, jer je rat naglo povećao troškove u periodu nakon žetve.