Контрола, па исплата

 

МИНИСТАРКА ПОЉОПРИВРЕДЕ ЈЕЛЕНА ТАНАСКОВИЋ, ЗА "НОВОСТИ"

Београд, 09. 11.2022.

Новости

  • ТАЧАН пресек исплате по мерама као и реализација предвиђеног буџета, биће најбоље видљиви на крају календарске године, што ће нам дати јасније смернице за даље активности и планирање јавних позива у наредној години. Уз то, премије за млеко, за други и трећи квартал, биће исплаћене до краја децембра.

Ово је, за "Новости", изјавила министарка пољопривреде Јелена Танасковић, поводом актуелних проблема у аграру и неисплаћених подстицаја. Како је поновила, министарство ради на увођењу система електронске управе, што ће допринети бржој обради документације приспеле на државне конкурсе за пољопривреднике. Самим тим и ажурнијој исплати средстава која се додељују по том основу.

- Управа за аграрна плаћања Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде захтеве за остваривање права на подстицај, решава кроз управни поступак, у коме се прво утврђује испуњеност прописаних услова за остваривање права на субвенцију - казала је министарка Танасковић.

- Уколико се утврди то право, средства се исплаћују на наменски рачун корисника пријављен у Регистру пољопривредних газдинстава до износа средстава опредељеног буџетом РС за текућу годину.

Према речима министарке, у овом тренутку се обрађују предмети из текуће године, који ће бити решени до краја децембра.

- Ребалансом буџета, биће обезбеђено додатних 15,5 милијарди динара за исплату субвенција у пољопривреди, како би се до краја децембра исплатили захтеви из текуће године - рекла је Танасковићева.

- Махом кроз мере директних плаћања, које су се показале веома ефикасним у времену пандемије и смањених привредних активности. До краја године биће исплаћена и помоћ за произвођаче сунцокрета.

Како каже наша саговорница, урађена је и прерасподела запослених у оквиру министарства. Тако је 50 људи из других организационих јединица ангажовано на пословима обраде захтева пољопривредних произвођача. Тиме би предвиђени буџет требало да се реализује до краја године:

- Током 2023. планира се успостављање система е-Аграр, који ће уз измене начина пријема захтева, који се односи на електронско подношење, додатно убрзати обраду захтева.

РЕГРЕС ЗА ГОРИВО

ДО краја године биће обезбеђени и додатни подстицаји пољопривредним газдинствима на име регреса у износу од 20 динара по литри горива, за 50 литара по хектару.  Максимално за 20 хектара.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---