KUKURUZ I PŠENICA SE OBOSTRANO UZDIŽU

Novi Sad, 10. avgust 2010.

Kukuruz na Produktnoj berzi u Novom Sadu se prodaje po 19 dinara za kilogram (bez PDV), a pšenica po 16 dinara kilogram (bez PDV).
Podaci sa svetskih berzi, prema saznanjima „AgroServisa“, pokazuju da je cena pšenice u padu, ali je na berzi u Parizu neuobičajeno visoka - 22,69 dinara po kilogramu, kao i u Čikagu 21,13 din/kg, a u Budimpešti 18,67 din/kg.
Direktor Produktne berze Žarko Galetin za „AgroServis“ tvrdi da cene kukuruza i pšenice utiču jedna na drugu i da rastu do nivoa koji nije lako predvideti. Pad cene pšenice na berzi u Čikagu nagoveštava smirivanje – kaže Galetin.
Formiranje lagera u crnomorskim lukama i dalje značajno utiče na otkup pšenice u Srbiji jer se domaćim izvoznicima otkup po 16 dinara za kilogram isplati, dok terminski naše zrno mogu da prodaju po 21 dinar, ali za sada na ovakav trgovački aranžman u zemlji čeka oko 400.000 tona pšenice i izvoznici o ovome ne žele da govore, iako su većinu svog lagera kupili po 13 dinara.
Mlinari u Srbiji već godinama (izuzev tri-četiri mlina) rade sa trećinom kapaciteta jer smo izgubili tržišta i mnogi od njih bi sada rado prihvatili pozajmicu od države, ali za takav ugovor nemaju valjane garancije, a takav potez Robnih rezervi bi zaustavio otkup pšenice na domaćem tržištu. Ako do ovakve ponude države i dođe, ta procedura će trajati najmanje trideset dana.
(AgroServis)