KUKURUZ UZDRMAO STOČARE

Novi Sad, 19. avgust 2010.

Na tržištu je sve manja ponuda prošlogodišnjeg roda kukuruza, što je povećalo potražnju, a time i cenu. Danas je na Produktnoj berzi u Novom Sadu cena kukuruza dostigla 23,00 din/kg (bez PDV), što najavljuje i rekordnu cenu preko 26,00 dinara iduće nedelje ako se rast cena nastavi ovim tempom. Međutim, na tržištu se pojavila velika ponuda prodaje kukuruza „na zeleno“, pa je cena umanjena za pola dinara i juče su berzanske transakcije završene sa 13,00 din/kg (bez PDV).
Na našoj berzi cena pšenice pet dana miruje na 18,00 din/kg (bez PDV), dok je na berzama u Čikagu ta cena povećana i iznosi 20,15 din/kg, kao i u Mineapolisu 17,04 din/kg i u Budimpešti gde je 19,76 din/kg.
Ipak, ova tržišta neće bitnije uticati na promet pšenice u Srbiji jer su mnogi kupci (mlinari, pekari) odustali od kupovine jer očekuju da će im Državne robne rezerve odobriti pozajmicu. Međutim, kako je javnost obavestio Goran Tasić, direktor Robnih rezervi, realizacija ovog aranžmana neće biti tako brzo, a niti će se obaviti bez valjanih garancija.
Kukuruz na berzama u Čikagu danas je imao cenu 13,49 din/kg, a u Budimpešti 17,31 din/kg.
Prema saznanjima „AgroServisa“, nijedna od velikih farmi i fabrika stočne hrane nije zatražila intervenciju za pozajmicom kukuruza od Državnih robnih rezervi, koje u svojim skladištima imaju oko 40.000 tona.
(AgroServis)