KVALITET SEMENA PŠENICE, USLOVI ZA SETVU I TRŽIŠTE

Novi Sad, 28. septembar 2010.

Prema podacima do kojih je došla nevladina organizacija „Agroprofit” iz Novog Sada, ovogodišnju setvu pšenice otežava nabavka kvalitetnog semena, spor put informacija do ratara o stanju i prognozama na tržištu, a naročito nedostaju saveti stručnjaka kako sejati i do kada ako seme ima slabiju klijavost.
Kako su procenili saradnici „Agroprofita”, prodavci semena, zbog nivoa kvaliteta zrna za setvu, potrebno je da iskažu stvarnu klijavost, čistoću, korisnost (upotrebnu vrednost), težinu 1.000 zrna u gramima i da stanu iza preporuke koliko je kilograma takvog semena potrebno po hektaru i katastarskom jutru za setvu.
Zahtevi da se odobri smanjena klijavost semena u prometu bez ovakvih pokazatelja, nije opravdana, niti poslovno čista. Ratarima su potrebne ove informacije na osnovu kojih mogu izračunati opravdanost setve u odnosu na očekivane prodajne cene.
O ovim temama „Agroprofit” sutra organizuje konferenciju za medije u Produktnoj berzi u Novom Sadu, a nakon novih informacija sa terena biće dat i predlog Ministarstvu poljoprivrede o angažovanju u ovom poslu.
U poslednjih nekoliko godina prinosi pšenice su naročito opali u Vojvodini, pa se razlika između Vojvodine, kao žitnice, i drugog dela Republike smanjila sa 1979 kg (1984. godine) na 150 kg (2003. godine).

(AgroServis)