LETINA VREDNA 195 MILIJARDI DINARA

Odbor za poljoprivredu Privredne komore Srbije
LETINA VREDNA 195 MILIJARDI DINARA
Beogad, 05.oktobar 2010.g.

Odbor za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije danas je ocenio da je za otkup jesenjeg roda i novu setvu potrebno utrošiti 70 milijardi dinara. Procenjeni prinosi kukuruza (6,8 miliona tona), šećerne repe (3,2 miliona tona), suncokreta (386.000 tona), soje (350.000 tona), krompira (863.000 tona), grožđa i šljive vrede oko 195 milijardi dinara. Za jesenju setvu ratari će potrošiti oko 10 milijardi dinara, ali se nije i pored toga mogao čuti pouzdan podatak o obimu ovogodišnje setve, jer na tržištu ima malo kvalitetnog semena, a i berba kukuruza će se otegnuti do kraja oktobra. Strahuje se da ratari i dalje polovinu zrna za setvu koriste iz sojih ambara.
Prema rečima Milana Prostrana, sekretara Odbora za poljoprivredu, Srbija će imati dovoljno hrane za potrebe stanovništva, a za izvoz će preteći oko 100.000 tona pšenice, najmanje 2 miliona tona kukuruza, 180.000 tona šećera, pa i izvesne količine ulja.
- To što izvozimo sirovi kukuruz nije za pohvalu. Bolje bi bilo da izvozimo meso, ali cena kukuruza u svetu je stimulativna za naše ratare i prodaja i ovom prilikom donosi zaradu – zaključio je Prostran.
Odbor za poljoprivredu prihvatio je zahteve mnogih gazdinstava i agrarnih preduzeća da se obim podsticaja iz državne kase, za njih proširi i precizira zakonom, da bi znali šta će država uložiti trenutno i dugoročno u poljoprivredu. Odbor je zaključio da agrarni budžet za 2011. godinu iznosi 10 odsto od ukupnog budžeta Srbije.
Prema najavama iz Privredne komore Srbije o pripremljenim merama agrarne politike u 2011.godini uskoro će se u Vladi Srbije razgovarati, jer Komora želi da se za trošenje agrarnog dinara u idućoj godini donesu mere koje će predstavljati sigurnost za sve učesnike u proizvodnji.
Članovi Odbora danas su upoznati sa inicijativom iz Regionalne privredne komore iz Subotice, odakle predlažu da se postojeće ministarstvo poljoprivrede ukine i formira novo za agroindustriju, što obrazlažu potrebom objedinjavanja svih reprodukcionih celina u državnoj administraciji. (AgroServis)