MARKICE ŠTITE VINA

Sigurnost potrošača

Novi Sad, 29.oktobar 2010.g.

Srbija je prva u regionu počela transformaciju sistema geografskog porekla vina, da bi ga prilagodila trenutnoj situaciji u zemlji i visokim zahtevima Evropske unije.

Vina u Srbiji će se klasifikovati kao vina bez geografskog porekla i vina sa geografskim poreklom, koja će biti podeljena na tri kategorije.

Srbija ove godine ima 49 vinarija u sistemu geografskog porekla, što je nekoliko puta više u odnosu na prethodne godine.

Srpski proizvođači vina od 25. septembra preuzimaju evidencione markice za vina sa geografskim poreklom, i to tri vrste, za svaku kategoriju vina. Markice izdaje Ministarstvo poljoprivrede.

Vino je prvi domaći poljoprivredno – prehrambeni proizvod koji ima ovakav vid obeležavanja i zaštite od falsifikovanja, čime Srbija ulazi u krug ozbiljnih vinarskih zemalja.

Kako je Darko Jakšić, načelnik Odeljenja za vinogradarstvo i vinarstvo Ministarstva poljoprivrede, za „AgroServis“ rekao, markice za vina moraju koristiti svi proizvođači vina sa geografskim poreklom i sama procedura se sprovodi bez problema. Za vina sa geografskim poreklom već nekoliko vinarija i proizvođača je preuzelo rešenja. Tako će se vina sa markicama uskoro pojaviti u prodaji, a time će potrošači lako prepoznati kvalitetnu kategoriju vina i u prvom planu biće poreklo vina, a onda proizvođač. (AgroServis)